General Knowledge – Basic – 065

9601 : Who is the author of “The Judgement”?
Ans : Kuldip Nayar

9602 : Rabies; caused by a virus; affects which part of human body?
Ans : The nerve cells of the brain.

9603 : First American Vice President to become ‘President while the President was alive is ?
Ans : Jerald R. Ford

9604 : Who is the author of Mein Kampf?
Ans : Adolf Hitler

9605 : The Currency of Central African Republic?
Ans : France CFA

9606 : Who is the author of “Himalayan Blunder Brig”?
Ans : J P Dalvi

9607 : Who is the author of “Invitation to the White House”?
Ans : Hillary Clinton

9608 : Which is the longest cell of human body?
Ans : Nerve cell(neuron)

9609 : Paris is on the bank of which River?
Ans : Seine

9610 : Budapest is on the bank of which River?
Ans : Danube

9611 : Who is the author of ” Erupathinalu Vrutham”?
Ans : Ezhuthachan

9612 : The Rights of Man ?
Ans : Thomas Paine

9613 : Who is the author of Nature?
Ans : Ralph Waldo Emerson

9614 : Who is the author of ” Last Man in Tower “?
Ans : Arvind Adiga

9615 : The Vaccine that is administered to prevent tuberculosis is ?
Ans : B.C.G (BacillusCalmetteGuerine) vaccine


9616 : Who is the author of “Tropic of Cancer”?
Ans : Henry Miller

9617 : The most important stimulant in coffee leaves is?
Ans : Caffeine.

9618 : Who is the author of “Naked Face”?
Ans : Sydney Sheldon

9619 : Who is the author of Farewell to Arms ?
Ans : Ernest Hemingway

9620 : Who is the author of ” Across the Black waters”?
Ans : Mulk Raj Anand

9621 : Who is the author of ” Yakshi”?
Ans : Malayattoor Ramakrishnan

9622 : Bartholomew Diaz sailed down the west coast of Africa in 1487; which came to be known as ?
Ans : ‘Cape of Good Hope’

9623 : Who is the author of “Years of Pilgrimage”?
Ans : Raja Ramanna

9624 : Who is the author of “Odayil Ninnu”?
Ans : P. Kesava Dev

9625 : The Capital of Korea (South)?
Ans : Seoul

9626 : Who is the author of The Sorrows of Young Werther?
Ans : Goethe

9627 : BIOS stands for ?
Ans : Basic Input/Output System

9628 : The scientific name of Hornbill is?
Ans : Buseros bywrnis

9629 : Who is the creator of the famous character “Don Quixote”
Ans : Cerventes

9630 : Who is the author of Eureka?
Ans : Edgar Allen Poe.


9631 : Which element helps in flowering of plants?
Ans : Phosphorous

9632 : Vascoda Gama was buried at St. Francis Church in the year?
Ans : 1524

9633 : Who is the author of “Return of the Native”?
Ans : Thomas Hardy

9634 : Who is the author of Talisman ?
Ans : Sir Walter Scott

9635 : Who is the author of “Reminiscences of Nehru Age”?
Ans : M.O.Mathai

9636 : Who is the creator of the famous character “Surya Nambothiripadu”
Ans : O. Chandu Menon

9637 : First British Governor General of the new Dominion of India?
Ans : Lord Mountbatten

9638 : 1Kilobyte= ?
Ans : 1024 Bytes

9639 : Who is the author of “Smarakashilakal”?
Ans : Punathil KunjabdulJah

9640 : Who is the author of History of the Congress Party?
Ans : Dr Shankar Ghose

9641 : Who is the author of Dr. Zhivago?
Ans : Boris Pasternak

9642 : Who is the author of “Indian Struggle”?
Ans : Subash Chandra Bose

9643 : Who is the author of “In Light of lndia”?
Ans : Octavia Paz

9644 : Who is the author of “Surgakanthi”?
Ans : G. Sankara Kurup

9645 : Kerala Bhasha Institute wass established on?
Ans : 11-Mar-68


9646 : Who said ‘Happiness is when what you think; what you say; and what you do are in harmony’?
Ans : Mahatma Gandhi

9647 : Dublin is on the bank of which River?
Ans : Liffey

9648 : Karachi is on the bank of which River?
Ans : Sindh

9649 : Buenos Aires is on the bank of which River?
Ans : La Plata

9650 : Who is the inventor of Shorthand?
Ans : Pitman

9651 : Highest Capital?
Ans : Lhasa (3; 684 metres above sea level)

9652 : Who is the author of “Zulfi my Friend”?
Ans : Piloo Mody

9653 : The proportion of R.B.C. and W.B.C. in human body is ?
Ans : 25.00069444444444

9654 : Who is the author of “India Wins Freedom”?
Ans : Maulana Abul Kalam Azad

9655 : Which civilization discovered the use of Lunar Calendar based on the Moon ?
Ans : The Sumerians

9656 : Petrussis causing bacteria is ?
Ans : Bordetella Pertussis

9657 : Who is the author of Pakistan Crisis ?
Ans : David Loshak

9658 : Which place is known as “Keralathinte Nellara” or “rice bowl of Kerala”?
Ans : Kuttanad

9659 : The year in which Kerala State Film awards were started is?
Ans : 1969

9660 : Which civilisation is also known as the’melting pot of civilisation’ ?
Ans : Mesopotamian civilisation


9661 : Oath of Tennis Court is related to?
Ans : French Revolution

9662 : Who is the author of ” The wall of glass”?
Ans : K.A.Abbas

9663 : What ideal is considered as the heart and soul of Renaissance?
Ans : Humanism

9664 : Who is the author of Julius Caeser ?
Ans : William Shakespeare

9665 : Which place is known as ‘Little Mecca’?
Ans : Ponnani

9666 : World Development Report classifies Economies according to their?
Ans : GNP per capita

9667 : Who is the author of ” The Glass Palace”?
Ans : Amitav Ghosh

9668 : The famous “hundred years war” between the Cholas and Cheras began during the reign of ?
Ans : Bhaskara Ravi Varmnan I.

9669 : Which Cherala ruler adopted the title Imaya Varampan?
Ans : Nedum Cheralathan

9670 : Who is the author of ” I am not an island”?
Ans : K.A.Abbas

9671 : Who is the author of Impossible Allies?
Ans : C. Raja Mohan

9672 : Who is the author of “Eternal India”?
Ans : Indira Gandhi

9673 : Who is the author of “The Fall of a Sparrow”?
Ans : Salim Ali [Salim Ali is the famous Ornithologist]

9674 : Who is the author of “The Future of India Economics”?
Ans : Bimal Jalan

9675 : The acronym DBMS stands for what?
Ans : Data Based Management System


9676 : Who is the author of “The Tradition of Non- Use of Nuclear Weapons”?
Ans : T.V Paul

9677 : Who is the author of “The Unfinished Dream”?
Ans : Varghese Kurian

9678 : Who is the author of Good Earth?
Ans : Pearl.S. Buck

9679 : Christian
Ans : John Bunyan.

9680 : In which year the Turks captured Constantinople?
Ans : 453

9681 : Who is the author of “lstanbal Memoirs of a city”?
Ans : Orhan Pamuk

9682 : Who is the author of “Bachelor of Arts”?
Ans : R.K. Narayan

9683 : Who is the author of “It was Five Past Midnight in Bhopal”?
Ans : Domanique Lapierre and Javier Moro

9684 : Gateway of India?
Ans : Mumbai

9685 : Who is the author of “Vanity Fair”?
Ans : William Thackeray

9686 : Beeman; Vimala
Ans : M.T. Vasudevan Nair

9687 : First Commander-in-Chief of free India?
Ans : General Cariappa

9688 : Who is the author of “Descent of Man”?
Ans : Charles Darwin

9689 : Who is the author of The Trail?
Ans : Franz Kafka

9690 : Who is the author of “Great Tragedy”?
Ans : l.A. Bhutto


9691 : Who is the author of “Essays on Life”?
Ans : Samuel Butler

9692 : The Capital of Western Samoa?
Ans : Apia

9693 : Which is the birth place of Sree Narayana Guru?
Ans : Chempazhanthi

9694 : The Travancore State Congress was formed in?
Ans : September 1938.

9695 : Who is the author of Wonder That Was India ?
Ans : A L Basham

9696 : Who is the author of One Hundred Years of Solitude ?
Ans : Gabriel Garcia Marquez

9697 : The Ministerial Council; the supreme organ of the WTO has to meet at least?
Ans : Once in every two years

9698 : Who is the author of “Nalukettu”?
Ans : M.T.Vasudevan Nair

9699 : The word ‘Cold War’ was first coined by ?
Ans : Bernard Baruch in 1946

9700 : Which place is known as the ‘Gateway of the High Range?
Ans : Kothamangalam

9701 : Who is the creator of PASCAL language?
Ans : Nikalus Writh

9702 : Gurmit Trophy is associated with?
Ans : Hockey

9703 : First man to climb Mount Everest?
Ans : Sherpa Sungau (Nepal)

9704 : The fourth generation computer use ?
Ans : Very Large Scale Integration (VLSI) normally called ‘Miracle Chips’.

9705 : Who is the author of The Sound and the Fury?
Ans : William Faulkner.(Nobel Prize winner for the literature in 1949)


9706 : The Capital of Singapore?
Ans : Singapore City

9707 : Who is the author of Naganandan King ?
Ans : Harsha Vardhan

9708 : Sangeet Natak Academy is located at?
Ans : New Delhi.

9709 : PLR stands for?
Ans : Prime Lending Rate

9710 : Among the chief ministers listed below who did not complete the term of five years?
Ans : C. Achuthamenon; K. Karunakaran; E.K. Nayanar;A.K Antony D

9711 : Which city is known as Berminhatam of Central Africa?
Ans : City of Moro in Central Africa

9712 : Largest stock exchange in the world is in?
Ans : Tokyo

9713 : Who is the author of “International Working Class Movement”?
Ans : Sukomal Sen

9714 : Who is the author of ” Eternal India”?
Ans : Indira Gandhi

9715 : Which was the first Talkie Film in Malayalam?
Ans : Balan

9716 : Kolahalamedu is the old name of ?
Ans : Peerumedu

9717 : Who is the inventor of Jet Engine?
Ans : Frank Whittle

9718 : Which newspaper can be hailed as the first systematic newspaper the Malayalam language?
Ans : Keralamitram from Kochi

9719 : Longest Railway Station (India)?
Ans : Kharagpur (W.B.)

9720 : With which sport Chakkola Trophy is associated?
Ans : Football


9721 : Who is the author of My Country My Life?
Ans : LK.Advani

9722 : Who is the author of “Malini”?
Ans : Kumaranasan

9723 : Silviculture is?
Ans : Forest planting.

9724 : Which is the first Asian country to launch a space shuttle?
Ans : China

9725 : Who is the author of Man Who Changed China ?
Ans : Pearl S. Buck

9726 : Who is the author of “Chinese Betrayal; The”?
Ans : B.N.Mullick

9727 : Who is the inventor of Malaria germs?
Ans : Laveran

9728 : The unwanted or non-requested emails are called ?
Ans : Spam

9729 : Who is the author of “Razor’s Edge”?
Ans : W Somerset Maugham

9730 : Garden City?
Ans : Chicago

9731 : Who is the author of “Post Office”?
Ans : Rabindranath Tagore

9732 : Who is the creator of the famous characters “Dr. Watson; Sherlock Holmes”?
Ans : Arthur Conan Doyle

9733 : Well known Greek dramatists are ?
Ans : Aeschylus; Sophocles; Euripides and Aristophanes.

9734 : Who is the author of “Half a Life”?
Ans : V.S.Naipaul

9735 : Who is the author of “View from the UN”?
Ans : U Thant


9736 : First Indian to swim across the English Channel?
Ans : (Men) Mihir Sen; (Women) Mrs.Arati Gupta

9737 : Which is the biggest drive-in beach in Asia?
Ans : Muzhappilangad Beach

9738 : Kanpur is on the bank of which River?
Ans : Ganges

9739 : First Woman Minister of Indian Union?
Ans : Rajkumar Amrit Kaur

9740 : Vitamin B3 (Niacin) deficiency causes?
Ans : Pellagra

9741 : The Capital of Suriname?
Ans : Paramaribo

9742 : Who is the author of ” Kranthadarshikal”?
Ans : Prof. S. Guptan

9743 : Who is the author of Tom Jones?
Ans : Henry Fielding

9744 : Which cinema is known as the first superhit of Malayalam Cinema?
Ans : Jeevitha Nouka (1951)

9745 : Who is the author of “Half a Life”?
Ans : V.S. Naipaul

9746 : Lepromin test is used to diagnose?
Ans : Test Leprosy

9747 : Syphillis causing bacteria is ?
Ans : Treponena Pallidum

9748 : Who was the first in the world to introduce a Code of Conduct to the people?
Ans : Hammurabi (to the Mesopotamians)

9749 : Who is the author of “Shishyanum Makanum”?
Ans : Vallathol Narayana Menon

9750 : Who is the author of “The Last Mughal”?
Ans : William Dalrymple

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.