General Knowledge – Basic – 066

9751 : The number of chambers in the heart of a Crocodiles is ?
Ans : Four

9752 : Who is the author of Politics and Governance?
Ans : Bimal Jalan

9753 : Who was the great sailor who reached Phillipines in 1521 and died there fighting its aborgins?
Ans : Ferdinant D Megallan of Portugal

9754 : Who is the author of ‘Vrithantha Pathra Pravarthanam’ the first book on journalism in Malayalam?
Ans : Swadeshabhimani K Ramakrishna Pillai

9755 : The Royal symbol of Chera’s was ?
Ans : Tiger

9756 : The inventor of the Steel Furnace is?
Ans : Bersemer in 1856

9757 : Who is known as the father of Malayalam Cinema?
Ans : JC Daniel

9758 : The scientific name of Tea is?
Ans : Camellia Sinensis

9759 : Who was the first Kerala Governor?
Ans : B Ramakrishna Rao

9760 : Moscow is on the bank of which River?
Ans : Moskva

9761 : Who is the author of “Chekerunna Pakshikal”?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

9762 : Who is the author of Alchemist ?
Ans : Paulo Caulo

9763 : In which year Nelson Mandela sworn in as the first black President of South Africa?
Ans : 1994

9764 : Who is the author of “‘Crisis into Chaos'”?
Ans : E.M.S. Namboodiripad

9765 : Princess Diana was killed in a car accident in?
Ans : Paris on 31 August 1997


9766 : God of Parsies or Zorastrians?
Ans : Ahuramazda

9767 : Early Middle Ages is also known as?
Ans : ‘Dark Ages’

9768 : To which race 92% of the Chinese people belong?
Ans : The Han race

9769 : Palani; Karuthamma;
Ans : Thakazhi

9770 : Who is the author of Much Ado About Nothing?
Ans : Shakespeare

9771 : The Currency of Korea?
Ans : Won

9772 : Western Blot test is used to diagnose?
Ans : Aids

9773 : The currency; the exchange value of which keeps on fluctuating with respect to other currencies is called soft currency is called?
Ans : Soft Currency

9774 : The organ which is not affected by tumour is?
Ans : Heart

9775 : Variyankunnathu Kunjahammad Haji; Koya Tangal and Ali Musaliyar were the famous leaders of ?
Ans : Malabar Rebellion

9776 : Who is the author of Hindu Civilisation?
Ans : lM.Barrie

9777 : Who is the author of “Men Who Kept Secrets”?
Ans : Thomas Powers

9778 : Dr. Watson; Sherlock Holmes
Ans : Arthur Conan Doyle

9779 : Who is the author of Banker to the poor-The story of the Grameen Bank?
Ans : Muhammad Yunus

9780 : Who is the author of “Tom Sawyer”?
Ans : Mark Twain


9781 : Who is the author of “Decline and Fall of the Roman Empire”?
Ans : Edward Gibbon

9782 : Who is the author of “Love Story”?
Ans : Eric Segal

9783 : Who is called the father of Pakistan?
Ans : Muhammed Ali Jinna

9784 : Lai Bahadur stadium is in?
Ans : Kollam

9785 : Which organ of the body is affected by Tuberculosis?
Ans : Lungs

9786 : Who is the author of Hamsters ?
Ans : C.P. Snow

9787 : Who is the author of “The wall of glass”?
Ans : K.A.Abbas

9788 : Who is the inventor of Air Conditioning?
Ans : Carrier

9789 : Largest State in?
Ans : Uttar Pradesh (India)

9790 : “Paschimodayam’ publication was started by?
Ans : Herman Gundert in October 1847

……is a measure of the development gap between the developed and developing countries?
Ans : Percapita GNP

The smallest measurement of memory is?
Ans : Bit.

Who is the author of Ramanan””?
Ans : Changampuzha Krishna Pilla”

9791 : The Currency of Iran?
Ans : Rial

9792 : VISA is ?
Ans : Visa International Services Association

9793 : School of Tropical Medicines is located at?
Ans : Kolkata (West Bengal).

9794 : City of Golden Gate?
Ans : San Francisco (USA)

9795 : Who was the founder of Mangalam, a monthly, in 1969 from Kottayam?
Ans : M C Varghese


9796 : In which year American women got voting right?
Ans : 1920

9797 : At the time of declaration of Indian independence Pondicherry was a colony of?
Ans : France

9798 : Who is the author of Rubaiyati-Omar Khayyam ?
Ans : Edward Fitzgerald

9799 : What is the Greatest contribution of Romans to the world is?
Ans : Code of Laws

9800 : Who is the inventor of Crystal Dynamics?
Ans : C.V.Raman

9801 : The brain behind the Malayali Memorial was ?
Ans : Barister GP.Pillai and K.P. Sankaramenon.

9802 : Father of Genetics?
Ans : Gregor John Mendal

9803 : Lisbon is on the bank of which River?
Ans : Tagus

9804 : Who is the author of “As I see”?
Ans : Kiran Bedi

9805 : Remedy for Hypermetropia also known as long sightness or far sightness is to use ?
Ans : Convex Lens

9806 : Which is known as the first Sankrit news paper?
Ans : Vijnanachinthamani

9807 : Headquarters of The World Trade Organisation is at?
Ans : Geneva; (Switzerland)

9808 : Who said ‘The remedy is worse than the disease’?
Ans : Bacon

9809 : Name the only one European country which was not affected by great depression was?
Ans : Russia

9810 : Who is the author of The Pick up ?
Ans : Nadine Gordimer


9811 : Who is the author of “Vedic Stories”?
Ans : Mira Nair

9812 : Who is the author of “Kashmir- Behind the Vale”?
Ans : MJ. Akbar

9813 : Velakali is a martial art form of?
Ans : Ambalappuzha

9814 : Who is the author of ” Smarakashilakal “?
Ans : Punathil KunjabdulJah

9815 : Bangladesh was separated from Pakistan in?
Ans : March 26;1971

9816 : Hitler became the Chancellor of Germany on?
Ans : 30-Jan-33

9817 : L.SD. (Lysergic acid diethylamide) is obtained from a fungi; called ?
Ans : Irgot.

9818 : Who is the author of “To Live or not to Live”?
Ans : Nirad C.Chowdhury

9819 : Who is the author of “Makers of Modern India”?
Ans : Ramachandra Guha

9820 : The Capital of Paraguay?
Ans : Asuncion

9821 : Which district is known as the land of Poorams?
Ans : Thrissur

9822 : The first world wide web information service in India was launched on ?
Ans : January 14; 1995.

9823 : Who is the creator of the famous characters “Chirutha; classipper”
Ans : Thakazhi

9824 : Provisional Government which formed after the February Revolution in Russia was led by?
Ans : Alexander Kerensky

9825 : Largest Island?
Ans : Greenland


9826 : Who is known as Man of Blood and Iron ?
Ans : Bismark

9827 : Who is the author of “Apple Cart”?
Ans : George Benard Shaw

9828 : Who is the author of “Waiting for Godot”?
Ans : Thomas Becket

9829 : The vetebrate which has a two chambered heart is?
Ans : Fish

9830 : Who is known as the ‘Father of Ecology in India ?
Ans : Prof. R Mishra

9831 : A blog written by a mobile device like a mobile phone is called ?
Ans : Moblog

9832 : Who is the author of Curtain Raisers ?
Ans : Natwar Singh

9833 : Who is the author of “Umakeralam”?
Ans : Uloor S Parameshwara Iyer

9834 : Who is the author of “Viswarupam”?
Ans : Lalitham bika Antharjenam

9835 : Anchal stamps of Travancore existed till?
Ans : 1952

9836 : Who is the author of ” The Golden Gate”?
Ans : Vikram Seth

9837 : Who was the wife of Socrates?
Ans : Zantippee

9838 : Who succeeded Marthandavarma to the throne of Travancore?
Ans : Karthika Tirunal Rama Varma (Dharmaraja)

9839 : IFFK stands for?
Ans : International Film Festival of Kerala

9840 : Nicolo Conte reached Kerala is ?
Ans : 1440AD.


9841 : The Boston Tea Party was in the year?
Ans : 1773

9842 : Who is the author of “The Inheritance of Loss”?
Ans : Kiran Desai

9843 : Who is the author of “the Professor; “?
Ans : Charlotte Bronte

9844 : Plants growing on acidic soil is called?
Ans : Oxylophytes

9845 : Who is known as the father of America ?
Ans : George Washington

9846 : Name the Currency of England?
Ans : Pound Sterling

9847 : Who is the author of “Marthanda Varma”?
Ans : CV Raman Pillai

9848 : Who is the author of ” Midnight’s Children”?
Ans : Salman Rushdie

9849 : Which ancient civilisation was famous for secular architecture?
Ans : Persian

9850 : Who shifted the capital of Travancore from Padmanabhapuram to?
Ans : Trivandrum. Dharma Raja

9851 : Smallest Continent?
Ans : Australia

9852 : Cherusseri was the court poet of “?
Ans : Udayavarma Raja

9853 : CT Scanning (Computed Tomographic Scanning) – Developed by ?
Ans : Godfrey Hounsfield in 1968(Nobel Prize in 1979)

9854 : Who is the author of “Between the Lines”?
Ans : Kuldip Nayar

9855 : Who is the author of “The Pick up”?
Ans : Nadine Gordimer


9856 : Who is the inventor of Safety Pin?
Ans : William Hunt

9857 : Vitamin A is also called?
Ans : Retinol

9858 : The northern part of Mesopotamia was famously known as ?
Ans : Assiria

9859 : Who is the author of “‘Less Miserables'”?
Ans : Victor Hugo

9860 : ADB began its operation in?
Ans : 1966

9861 : Punalur Plywood Factory was started during the period of?
Ans : Sri Chitra Thirunal.

9862 : Who is the inventor of Telescope (Reflecting)?
Ans : Newton

9863 : Who introduced the first charity hospital at TVM?
Ans : Swathi Thirunal

9864 : Who is the author of “Pinjar”?
Ans : Amrita Pritam

9865 : Who is the author of Business at the Speed of Thought ?
Ans : Bill Gates

9866 : Who is the author of Naked Face ?
Ans : Sydney Sheldon

9867 : Simple Goitre in body is due to the Deficiency of?
Ans : Thyroxine

9868 : Second World War became a Global war in?
Ans : 1941

9869 : Which element helps in the fruit forming stage in plants?
Ans : Potassium

9870 : The Capital of Zaire?
Ans : Kinshasa


9871 : The Currency of Guinea-Bissau?
Ans : Peso

9872 : The Currency of Switzerland?
Ans : Swiss Franc

9873 : Who is the author of “Gathering Storm”?
Ans : Winston Churchill

9874 : The percentage of light energy fixed in photosynthesis is generally around ?
Ans : 1%

9875 : Who wrote The Last Temptation of Christ?
Ans : Nikos Kazantzakis

9876 : Death of tissues resulting from some mineral deficiency is known as ?
Ans : Necrosis

9877 : Ramnivas Ruia Challenge Gold Trophy is associated with?
Ans : Bridge

9878 : Who is known as ‘the liberator’ who worked for the liberation of Columbia; Venezuela; Equador; Peru and Bolivia?
Ans : Simon Bolivor

9879 : Who is the author of War of the Worlds?
Ans : The HG Wells

9880 : Peru was discovered by ?
Ans : Francisco Pizzaro

9881 : Who is the author of Death of a city ?
Ans : Amrita Pritam

9882 : Who is the author of “Radhayethedi”?
Ans : Sugathakumari

9883 : Twinkenhem (England) is associated with which Sport?
Ans : Rugby

9884 : Confucianism was the new religion founded by?
Ans : Confucious

9885 : Siesmograph was discovered by?
Ans : Ancient Chinese


9886 : Capital of Arab Empire during the Abbsasid rule?
Ans : Baghdad

9887 : Who is the author of . Lady with the Lap Dog?
Ans : Anton Chekhov

9888 : Who is the author of Romeo and Juliet ?
Ans : William Shakespeare

9889 : Who is the author of ” Sammanam”?
Ans : Karoor Neelakanda Pillai

9890 : Who is the inventor of Beriberi (cause)?
Ans : Eijkman

9891 : The aquatic animal with most developed intelli- gence is?
Ans : Dolphin.

9892 : Who is the inventor of Xerography?
Ans : Chester Carison

9893 : Who is the author of “Lady of the Lake”?
Ans : Sir Walter Scott

9894 : Largest Desert in Asia?
Ans : Gobi (Mongolia)

9895 : Who is the author of “Mending Wall”?
Ans : Robert Frost

9896 : Who is the inventor of Neon-gas?
Ans : W.Ramsay

9897 : Dungi was the most important ruler of the?
Ans : Sumerians

9898 : The leucocytes capable of producing antibodies are ?
Ans : Lymphocytes

9899 : Mopla Rebellion and Wagon Tragedy was in ?
Ans : 1921

9900 : Who is the author of “Affluent Society”?
Ans : J.K.Galbraith

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.