General Knowledge – Basic – 067

9901 : The IDA provides …..to member countries?
Ans : soft loans

9902 : The civilisation that existed in Greece; before the Greeks was known as ?
Ans : Aegean Civilization

9903 : The Currency of Guinea-Bissau?
Ans : Peso

9904 : Which missionary is the author of Veda Tharkkam (1678)?
Ans : Kariyattil Ouseph Maplan

9905 : Who is the author of “Agony and the Ecstasy”?
Ans : Arthur Halley

9906 : Hindustan News Print Factory is located at?
Ans : Vellur (Kottayam)

9907 : Who is the author of “Monsoon”?
Ans : Wilbur Smith

9908 : Smallest Bird?
Ans : Humming Bird

9909 : Administrative Staff College is located at?
Ans : Hyderabad (AndhraPradesh).

9910 : The scientific name Pea-cock is ?
Ans : Pavo cristatus

9911 : The Capital of Latria?
Ans : Riga

9912 : Who is the author of Long Walk to Freedom ?
Ans : Nelson Mandela

9913 : Who is the author of ” Karana Booshanam”?
Ans : Uloor S Parameshwara Iyer

9914 : French Revolution started on?
Ans : 14th July 1789

9915 : Who is the author of Back to Methuselah ?
Ans : George Bernard Shaw


9916 : Who is the author of “Old man and the Sea”?
Ans : Ernest Hemingway

9917 : An Indian born American biochemist; won Nobel Prize in 1968 for making artificial gene. Who is he ?
Ans : Har Gobind Khorana

9918 : Who is the author of Anandrnath?
Ans : Bankim Chandra Chatterjee

9919 : Who is the author of “Father and Sons”?
Ans : Ivan Turgenev

9920 : George Washington died on?
Ans : 14th December 1799

9921 : Who is the author of “On Contradiction”?
Ans : Mao Tse-tung

9922 : Who is the inventor of Weaving Machine?
Ans : Kay

9923 : Who is the author of ” Gotrayanam”?
Ans : Dr.Ayyappa Panicker.

9924 : Who was the First Malayali to get membership in India’s Olympic Hockey team?
Ans : Manual Frederics

9925 : Who is the author of “A Passage to India”?
Ans : E.M. Forster

9926 : The Currency of Kenya?
Ans : Kenyan Shilling

9927 : During which period of evolution man Family life began ?
Ans : Neolithic Age

9928 : Who is the creator of the famous characters “Chemban Kunju; Koran;”?
Ans : Thakazhi

9929 : Who wrote Jatimeemamsa’?
Ans : Sree Narayana Guru

9930 : Early Postman of Travancore were known as?
Ans : ‘Anchal Pillai’


9931 : The reign of which King is known as a Golden Age in the history of Travancore?
Ans : Swathi Thirunal (1829-1847)

9932 : The instrument used to measure the blood pressure in Human body ?
Ans : Sphygmomanometer

9933 : Who is the author of “Indian Homerule”?
Ans : Gandhiji

9934 : Bisley is associated with which Sport?
Ans : Shooting

9935 : Who is the inventor of Gravitation; Laws of?
Ans : Newton

9936 : Asia’s biggest and the world’s second largest Christian convention?
Ans : Maramon convention

9937 : Who is the inventor of Cholera bacillus?
Ans : Robert Koch

9938 : Largest endocrine gland human body is ?
Ans : Thyroid gland

9939 : Who is the author of War and Peace ?
Ans : Leo Tolstoy

9940 : Who is the author of “I am not an Island”?
Ans : Khwaja Ahmed Abbas

9941 : In which year The Dutch captured the Pallipuram fort?
Ans : 1661

9942 : Who is the author of “Azuravithu”?
Ans : M.T.Vasudevan Nair

9943 : Who is the author of “Freedom at Midnight”?
Ans : Lapierre and Larry Collins Dominique

9944 : The Currency of Ireland?
Ans : Irish Pound

9945 : Central Road Research Institute is located at?
Ans : New Delhi (Delhi).


9946 : Father of Conditioned Reflex?
Ans : Ivan Pavlov

9947 : Who was the founder of Second Chera Empire?
Ans : Kulasekhara Vannan or Kulasekhara Alwar

9948 : Who is the author of “An Autobiography”?
Ans : Jawaharlal Nehru

9949 : Herodotus; and Thucydides were great Historians from?
Ans : Greek

9950 : Who is the author of “Triumph”?
Ans : John Kenneth Galbraith

9951 : Who is the creator of the famous character Oedipus?
Ans : Sophocles

9952 : Who is the author of Lord Jim?
Ans : Joseph Conrad

9953 : Kerala Plantation Corporation is located at?
Ans : Kottayam

9954 : Who is the author of ” Bend in the Ganges”?
Ans : Manohar Malgonkar

9955 : Who is the author of “Love Story”?
Ans : Eric Segal

9956 : The Capital of Ivory Coast?
Ans : Abidjan

9957 : Where was The ‘Malayali Memorial’ (agitation) drafted?
Ans : Kottayam Public Library

9958 : 1Gigabyte= ?
Ans : 1024Megabytes

9959 : NEERI – National Environment Engineering Research Institute is in?
Ans : Nagpur

9960 : Pasteur Institute is in ?
Ans : Paris


9961 : First generation electronic computers were built with?
Ans : Vacuum tubes.

9962 : Human Genome Project (HGP) HGP was launched in ?
Ans : 1988

9963 : The scientific name of Camel is?
Ans : Camelus dromedarius

9964 : Name the German Physician; who isolated Bacillus Anthracis in1877 is?
Ans : Robert Koch

9965 : Who is the author of “Das Capital”?
Ans : Karl Marx

9966 : Who is the author of “Spirit of the Age”?
Ans : William Hazlitt

9967 : Who is the author of “Aana pooda”?
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

9968 : Who is the author of “Oh; Calcutta”?
Ans : Kenneth Tynan

9969 : Oldest City (India)?
Ans : Kolkata

9970 : Who is the author of “Dharmapuranam”?
Ans : O.V Vijayan

9971 : Who is the author of “Moti Mahal”?
Ans : Gopinath Mohanty

9972 : Which organ of the body is affected by Eczema ?
Ans : Skin

9973 : Who is the author of India Divided?
Ans : Rajendra Prasad

9974 : Palestine Liberation Organisation (PLO) was formed in ?
Ans : 1964

9975 : How many countries are members of OPEC?
Ans : 11


9976 : ‘Savarnajatha’ (March of upper castes) from Vaikkom to Thiruvananthapuram was lead by?
Ans : Mannath Padmanabhan

9977 : The number of chambers in the heart of reptiles is ?
Ans : Three.

9978 : First American President who was subjected to impeachment is ?
Ans : John Tailor

9979 : Who is the author of “Hindu Civilization”?
Ans : J.M.Barrie

9980 : Cerebellum is known as ?
Ans : Little brain

9981 : Which is the capital of South Sudan; the youngest country in the world?
Ans : Juba

9982 : A person with group AB can receive any other group. So AB is called?
Ans : Universal Recipient

9983 : Who is the author of “Hindu Civilisation”?
Ans : lM.Barrie

9984 : First steam ship sailed from Glasgow to?
Ans : Liverpool in 1857

9985 : What is known as the Magnacarta of Kerala?
Ans : Temple Entry Proclamation

9986 : Highest venoumous snake is ?
Ans : King Kobra

9987 : The last country to surrender in the Second world war was ?
Ans : Japan

9988 : Who is the author of “Ritu Samhara”?
Ans : Kalidas

9989 : Who is the author of “India for Sale”?
Ans : Chitra Subramaniam

9990 : The animals feeding on fruits are known as?
Ans : Frugivores


9991 : Largest Temple?
Ans : Angkor Vat. 162.6 ha area; built for Lord Vishnu by Khmer King Suryavarman-II during 1113-50 A.D. (Cambodia)

9992 : Who is the author of “Ascent of the Everest”?
Ans : Sir John Hunt

9993 : Bolghatty palace built by?
Ans : The Dutch in 1744

9994 : The Currency of Vietnam?
Ans : Dong

9995 : Who is the author of “Worshipping False Gods”?
Ans : Arun Shourie

9996 : Among the chief ministers listed below who did not complete the term of five years?
Ans : C. Achuthamenon; K. Karunakaran; E.K. Nayanar;A.K Antony D

9997 : Who was the head of the first democratically elected communist government in the world?
Ans : EMS Namboothiripad

9998 : Who is the author of “Kashmir- Behind the Vale”?
Ans : MJ. Akbar

9999 : The Kerala Judicial Academy is now housed in?
Ans : Ram Mohan Palace

10000 : Jetayu Para, a giant rock, is located at?
Ans : Chadayamangalam (Kollam)

10001 : Who is the author of “Rainbow”?
Ans : Pearl S. Buck

10002 : The Currency of Indonesia?
Ans : Rupiah

10003 : In Russia; February Revolution was on ?
Ans : 12-Mar-17

10004 : The virus which attack bacteria is called?
Ans : Bacteriophage.

10005 : The Currency of Japan?
Ans : Yen


10006 : Who developed Varkala as the nucleus of a flourishing town?
Ans : Ayyappan Marthanda Pillai

10007 : Dance form in Argentina is known as ?
Ans : Tango

10008 : Who is the creator of the famous characters “Madhavan; Panchu Menon”
Ans : O. Chandu Menon

10009 : The nitrogen base of DNA are ?
Ans : Adenine; Guanine; Thymine and Cytosine.

10010 : Who is the author of “Man and Superman”?
Ans : G.B.Shaw

10011 : Who was the American President during Civil War?
Ans : Abraham Lincoln

10012 : Who is the author of “Riding the Nuclear Tiger”?
Ans : N. Ram

10013 : Who is the author of “Pakalukal”?
Ans : Dr.Ayyappa Panicker

10014 : The supporters of Nazi Party were known as ?
Ans : Sturn Abteilung or ‘Brown Shirts’

10015 : Wightman Cup is associated with?
Ans : Lawn Tennis (Women of U.S.A. and England).

10016 : Who is the author of ” Kavya Narthaki “?
Ans : Changampuzha Krishna Pilla

10017 : Who is the inventor of Safety Lamp?
Ans : Humphrey Davy

10018 : The Decline and Fall of the Roman Empire is a famous book written by ?
Ans : Edward Gibbon

10019 : The Currency of Brazil?
Ans : New Cruzado

10020 : Who is the author of “A Hindu View of Life”?
Ans : Dr. S.Radhakrishnan


10021 : The Punnapra Vayalar Upheaval was a strike against?
Ans : The American Model irremovable executive.

10022 : Who is the author of “The Second World War”?
Ans : Winston Churchill

10023 : World Bank classifies the countries of the world into three; they are?
Ans : low income; middle income and high income countries

10024 : Which company’s shares were first traded in the Amsterdam Stock exchange?
Ans : The Dutch East India Company

10025 : Who is the author of Memories of the Rationalist ?
Ans : Vasanth Sathe

10026 : Agricultural University with its headquarters at Mannuthi in Thrissur was founded in?
Ans : 1971

10027 : Who is the author of Netaji Dead or Alive ?
Ans : Samar Guha

10028 : Who is the author of “Deception Point”?
Ans : Dan Brown

10029 : Who is the author of Ramayana Maharishi ?
Ans : Valmiki

10030 : Name the digestive enzyme that converts Maltose to glucose is ?
Ans : Sucrase

10031 : Paper was first used by ?
Ans : Chinese

10032 : Who was the first Rajya Sabha member to become the Chief Minister of Kerala?
Ans : C.Achuthamenon

10033 : Who is the author of Human Factor?
Ans : Graham Greene

10034 : Hatsheput Who is considered as the first women ruler of the world ?
Ans : Egyptian Queen

10035 : The total number of bones in human skull is ?
Ans : 29


10036 : ECG was invented by ?
Ans : Wilhelm Einthoven.

10037 : The revolts against the British in Malabar were organised by?
Ans : KeraIa Varma Pazhassi Raja of Kottayam Royal Family.

10038 : Who is the author of “His Majesty’s Opponent Subhas Chandra Bose & India’s struggle against Empire”?
Ans : Sugata Bose

10039 : Who is the author of “If l am Assassinated”?
Ans : ZA. Bhutto

10040 : Who is the author of “The Power and The Glory”?
Ans : Graham Greene

10041 : Which organ of the body is affected by Pneumonia?
Ans : Lungs

10042 : Whose birthday is celebrated as World Book Day on April 23?
Ans : William Shakespeare

10043 : Lucknow is on the bank of which River?
Ans : Gomati

10044 : The EMS Ministry was dismissed on?
Ans : On 31st July 1959

10045 : Who is the author of “Bitter Sweet”?
Ans : Noel Coward

10046 : Longest Wall (World)?
Ans : Great Wall of China 2400 km

10047 : Who is the inventor of Parachute?
Ans : Andre-Jacques

10048 : Who is the author of “Duchess of Malfi”?
Ans : John Webster

10049 : Ramavanna Kulasekhara shifted his capital from Mahodayapuram to?
Ans : Quilon

10050 : …..is the rate of interest at which the Central Bank gives loans to commercial banks?
Ans : Bank rate

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.