Biology basic Q and A (02)

151 : Smallest Bird in the world is ?
Ans : Humming Bird

152 : Who is the inventor of Geiger counter?
Ans : Geiger

153 : Fatty acids and glycerol are absorbed into …..?
Ans : Lymph

154 : Who is the inventor of Washing Soda?
Ans : Lablanc

155 : The hardest material found in human body is ?
Ans : Enamel

156 : The scientific name of Tiger is?
Ans : Panthera tigris

157 : COBOL; Common Business Oriented Language; was developed by ?
Ans : Grace Murray Hooper.

158 : Largest and longest bone is ?
Ans : Femur (thigh bone)

159 : Who is the inventor of Paints?
Ans : Shalimar

160 : Who is the inventor of X-ray?
Ans : Roentgen

161 : Name the first known Personal Computer?
Ans : The Altair (1975)

162 : Who is the inventor of Motion; Law of?
Ans : Newton

163 : Which is the first state to introduce e-mail system in Govt. Office?
Ans : Goa

164 : What is the Study of trees ?
Ans : dentrology

165 : Centre for Cellular and Molecular biology is located in ?
Ans : Hyderabad

166 : Which Vitamin is essential for blood coagulation?
Ans : Vitamin K.

167 : Boiling upto 72oC for at least ’15 second then followed by immediate cooling to 4oc and storing at low temperature is called ?
Ans : Pasteurisation of milk

168 : ECG was invented by ?
Ans : Wilhelm Einthoven.

169 : The first Internet movie is ?
Ans : Heart Beat.

170 : World habitat day is ?
Ans : 1st Monday of October

171 : T x 0 and 0 x T are high yielding hybrid varieties of ?
Ans : Coconut.

172 : Growth and metabolic rate is the function of which hormone?
Ans : Thyroxin produced by Thyroid gland

173 : The functional unit of kidneys is called ?
Ans : Nephron

174 : Vitamin B3 (Niacin) deficiency causes?
Ans : Pellagra

175 : Wrinkles in old age are due to deficiency of ?
Ans : Collagen

176 : Turpentine oil is obtained from?
Ans : Pinus tree.

177 : Kala-azar (Leishmaniasis) is transmitted by ?
Ans : Sand flies.

178 : Electro Encephalograph (EEG) was discovered by ?
Ans : Hans Berger (1929)

179 : Vitamin B3 is also called?
Ans : Niasin

180 : Who is the inventor of Motor cycle?
Ans : Edward Butler

181 : Presence of haemoglobin in the urine is called?
Ans : Haemoglobinuria.

182 : Exophthalmic goitre is also known as?
Ans : Grave’s disease.

183 : The scientific name of Donkey is?
Ans : Equus asinus

184 : Who discovered Blood Circulation system in(1628)
Ans : William Harvey

185 : Who is the inventor of Blood grouping?
Ans : Dr.Costella and Dr.Moss

186 : Father of Parasitology?
Ans : Platter

187 : Who is the inventor of Battery & Current Electricity?
Ans : Volta

188 : The scientific name of Cat is?
Ans : Felis domesticus

189 : Which is the most cited list of threatened species on earth ?
Ans : The Red Data Book

190 : Which animal is called “the ponies in pygamas.”?
Ans : Zebra

191 : National Botanical Garden (National Botanical Research Institute; NBRI) is situated in?
Ans : Lucknow.

192 : Who invented Thermometer
Ans : Galileo Galilee (1593)

193 : The stapes is the smallest bone in the body is located in.?
Ans : Ear

194 : Who is the inventor of Motor Scooter?
Ans : Greville Bradshaw

195 : LAN stands for ?
Ans : Local Area Network

196 : Epilepsy is a disease of the?
Ans : Nervous system

197 : The percentage of light energy fixed in photosynthesis is generally around ?
Ans : 1%

198 : MPEG stands for?
Ans : Motion Picture Expert Group

199 : Number of chromosomes in a human cell is ?
Ans : 23 pairs (46 number)

200 : Who is the inventor of Railway Engine?
Ans : Stephenson

201 : Normal pulse rate of healthy adult human is ?
Ans : 72 per minute.

202 : The hormone which helps in flowering of plants?
Ans : Florigen

203 : The plants which perch on other plants but do not take nourishment from them ?
Ans : Epiphytes

204 : Who is the inventor of Malaria Parasite?
Ans : Dr.Ronald Ross

205 : …………..planthormoneisknownas stresshormone?
Ans : Abscisic acid

206 : Fats are richly found in ?
Ans : Adipose tissue

207 : Measles vaccine was discovered by ?
Ans : John F. Enders (1960)

208 : Who is the inventor of Motor Car?
Ans : Austin

209 : Name the digestive enzyme that converts Maltose to glucose is ?
Ans : Maltase

210 : The term Bacteria was coined by ?
Ans : Christian Gottfried Ehrenberg in 1838.

211 : The voyage of the Beagle is the book written by ?
Ans : Charles Darwin

212 : India’s first private Internet Service Provider(ISP) was?
Ans : Satyam Infoway Ltd.

213 : World Computer literacy day is celebrated on ?
Ans : 2-Dec-16

214 : The first known computer game is?
Ans : Space War

215 : The number of chambers in the heart of a bird is ?
Ans : Four.

216 : Who is the inventor of Welding (Electric)?
Ans : Thomson

217 : Who is the inventor of Turbine Engine?
Ans : Charles Parsons

218 : Name the digestive enzyme that converts Maltose to glucose is ?
Ans : Sucrase

219 : Plague causing bacteria is ?
Ans : Yersinia pestis

220 : Who is the inventor of Vacuum Flask?
Ans : James Dewar in 1892 as a result of his research in the field of cryogenics.

221 : The average period of human pregnancy is ?
Ans : 36-38 weeks – (approximately 280 days)

222 : Who is the inventor of Xerography?
Ans : Chester Carison

223 : You are standing in front of The ‘Great Banyan Tree’. Where are you now?
Ans : Indian Botanical Garden Sibpur;Kolkata.

224 : The scientific name of Peacock is?
Ans : Pavo cristatus

225 : Who is the inventor of Radar?
Ans : Robert Watson Watt

226 : Which organ of the body is affected by Eczema ?
Ans : Skin

227 : Who is the inventor of Carburettor?
Ans : Daimler

228 : Leprosy is also known as ?
Ans : Hansen’s disease.

229 : Tuberculosis is also known as ?
Ans : ‘White Plague.’

230 : The Goal of Cartegena Protocol was?
Ans : To preserve bio diversity & Bio-safety protocols

231 : Who is the inventor of Pneumatic Tyre?
Ans : Dunlop

232 : The colour of blood is due to?
Ans : Haemoglobin

233 : A blog comprising video is called ?
Ans : Vlog

234 : What is the number of milk teeth in human body?
Ans : 20

235 : Who is the inventor of Balloon?
Ans : Montgolfier

236 : Starch is a polymer of ?
Ans : Hexose Sugar

237 : Who is the inventor of Tank (Military)?
Ans : Swinton

238 : Whis is the Largest flower ?
Ans : Rafflesia

239 : Plant ecology is the study of ?
Ans : Role of plants in the environment

240 : Who is the inventor of Barometer?
Ans : Torricelli

241 : Second largest gland in human body is?
Ans : Pancreas

242 : What is known as graveyard of RBC?
Ans : Spleen

243 : Who is the inventor of Dynamo?
Ans : Michael Faraday

244 : The electronic record for recording of electric variations that occur during contraction of muscles of heart is?
Ans : ECG (Electro Cardio Gram)

245 : The chief excretory organs of human body is ?
Ans : The kidneys

246 : Plant physiology is the study of ?
Ans : Life functions of plants

247 : Which is the largest gland in the human body?
Ans : Liver

248 : Who is the inventor of Revolver?
Ans : Samuel Colt

249 : Who is the founder of Twitter ?
Ans : Ivan Williams

250 : Father of Botany?
Ans : Theophrastus

251 : Name the first digital computer designed by Howard Alken?
Ans : ‘Harvard Mark l

252 : Vitamin B6 is also called?
Ans : Pyridoxine

253 : The Goal of Stockholm convention was?
Ans : To reduce the use of POPs (Persistent Organic Pollutants) or Dirty Dozen

254 : The scientific name of Earthworm is?
Ans : Pheretima Posthuma

255 : Sand fever; an insect borne disease; is propagated by?
Ans : Sand fly

256 : The proportion of R.B.C. and W.B.C. in human body is ?
Ans : 25.00069444444444

257 : Insects which feed on waste material such as dead bodies; debris etc are called?
Ans : Scavengers

258 : Quinine; an alkaloid; extracted from the tree Cinchona Officianalis; is used to cure which disease?
Ans : Malaria

259 : Who is the inventor of Camera?
Ans : Zeiss

260 : Father of Biology ?
Ans : Aristotle

261 : The pesticide used in foundations of buildings for preventing; termite attack is?
Ans : Aldrin

262 : Which organ of the body is affected by Tuberculosis?
Ans : Lungs

263 : TB vaccine was discovered by ?
Ans : Leon Calmette and Camille Guerin (1992)

264 : Who is the inventor of Electric Current; Induction of?
Ans : Michael Faraday

265 : Who is the inventor of Nuclear Physics?
Ans : John Crockfort

266 : Who is the inventor of Torpedo?
Ans : Rabert Whitehead

267 : Who is the inventor of Nuclear Fission?
Ans : Otto Hahn

268 : Who is the inventor of Hydrogen?
Ans : Henry Cavendish

269 : Most poisonous bird and the only known poisonous bird in the world is ?
Ans : The Hooded Pitohui from Papua New Guinea

270 : The process by which water diffuses through a semi-permeable membrane from a region of higher concentration of a solution to a region of lower concentration of a solution?
Ans : OSMOSIS

271 : Which organ of the body is affected by Trachoma ?
Ans : Eyes

272 : Name the digestive enzyme that converts Proteins to aminoacids (Peptones) in stomach is ?
Ans : Pepsin

273 : Who is the inventor of Jet Engine?
Ans : Frank Whittle

274 : The first heart transplantation in Kerala was conducted at Cochin Medical Trust Hospital under the guidance of ?
Ans : Dr. Jose Chacko Periyapuram.

275 : The young one of Dolly was born in 1998. Name it?
Ans : Polly

276 : The scientific name of Parrot is?
Ans : Psittacula krameri

277 : Name the digestive enzyme that converts Starch to sugars (Maltose) is ?
Ans : Amylase; Ptyalin

278 : Papsmear test is used to diagnose?
Ans : Uterus Cancer

279 : Shik Test is used to diagnose?
Ans : Diptheria

280 : The third molar teeth appears in the later stage is called?
Ans : Wisdom Teeth

281 : The first mammal clone” Dolly” was created by?
Ans : lan Wilmut

282 : Vitamin B12 is also called?
Ans : Cobalamins

283 : The scientific name of Coconut is?
Ans : Cocos nucifera

284 : Who is the inventor of Electric Energy?
Ans : Joule; James

285 : Fastest animal in the world is ?
Ans : Chettah

286 : Who is the inventor of Aniline Dyes?
Ans : Hoffman

287 : Petrussis causing bacteria is ?
Ans : Bordetella Pertussis

288 : Wild Life Protection Act was enacted in India in the year?
Ans : 1972

289 : Whis is the Smallest seeds?
Ans : Orchid seeds

290 : Floriculture is?
Ans : Cultivation of flowering plants.

291 : Who is the inventor of Lightning Conductor?
Ans : Benjamin Franklin

292 : Tall grass grasslands of North America are called ?
Ans : Prairie

293 : CT Scanning (Computed Tomographic Scanning) – Developed by ?
Ans : Godfrey Hounsfield in 1968(Nobel Prize in 1979)

294 : Eldepylis a drug to used to treat which disease ?
Ans : Parkinson’s disease

295 : The study of viruses is known as ?
Ans : Virology

296 : Pollination by water?
Ans : Hydrophily

297 : Who discovered microorganisms in 1675?
Ans : Anton Von Leeuwenhoek

298 : Who is the inventor of Rubber (vulcanised)?
Ans : Goodyear

299 : Blood circulation was discovered by ?
Ans : William Harvey.

300 : Largest snake in the world is ?
Ans : Anaconda

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.