Biology basic Q and A (03)

301 : Who is known as the ‘Father of DNA Finger Printing ?
Ans : Sir Alec Jeffreys

302 : The acronym DBMS stands for what?
Ans : Data Based Management System

303 : Plants of deserts are called?
Ans : Xerophytes

304 : Paper is chemically?
Ans : Cellulose.

305 : Kala a zar; an insect borne disease; is propagated by?
Ans : Bed bug

306 : Who is the inventor of Automobile (gasoline)?
Ans : Daimler

307 : The number of chambers in the heart of a Crocodiles is ?
Ans : Four

308 : …..is given to environment friendly products of BIS (Bureau of Indian Standards)?
Ans : Ecomark

309 : The coagulation of blood in vessels is prevented during normal condition by ?4
Ans : Heparin

310 : Who is the inventor of Space Flying?
Ans : Wernher Von

311 : Who is the inventor of Telescope (Reflecting)?
Ans : Newton

312 : Which year India government formally launched Pulse Polio Campaign?
Ans : 1994

313 : What is commonly called ‘Nutures plough man’?
Ans : Earth Worm

314 : The scientific name of Apple is?
Ans : Malus Sylvestris

315 : CAT stands for ?
Ans : Computerised Auxial Tomography

316 : Abnormal decrease in total count of WBC is known as ?
Ans : Leucopenia

317 : Clotting of blood in blood vessels is called ?
Ans : Thrombosis

318 : Who is the inventor of Vitamin D?
Ans : F.C. Hopkins

319 : Who is the inventor of Adding Machine?
Ans : Blaise Pascal & William Burroughs

320 : Elephant tusks are enlarged ?
Ans : Incisors

321 : Who is the inventor of Cinema?
Ans : Nicolas Lumiere & Edison

322 : Sterilization process in female is called ?
Ans : Tubectomy

323 : Smallest muscle in human body is ?
Ans : Stapedius

324 : Who is the inventor of Ship (Steam)?
Ans : J.C.Pierier

325 : Horticulture is the study of ?
Ans : Cultivated plants

326 : Presence of glucose in urine is referred to ?
Ans : Glycosuria.

327 : The science of classifying organisms is called ?
Ans : Taxonomy.

328 : Who is the inventor of Electricity; Current?
Ans : Volta

329 : ‘C’ programming language was developed by ?
Ans : Dennis Ritchie.

330 : Father of Bacteriology?
Ans : Robert Koch

331 : Hepatitis A (Serum hepatitis) causing virus is ?
Ans : Hepatitis A virus

332 : Pollination between two flowers of one plant
Ans : Gytanogamy

333 : “Virus’ the term is coined by ?
Ans : V. Beigerinck; a Dutch microbiologist.

334 : Oxygen balance in the atmosphere is maintained through the process of ?
Ans : Photosynthesis.

335 : Who is the inventor of Gravitation; Laws of?
Ans : Newton

336 : Lepracy causing bacteria is ?
Ans : Myco bacterium Leprae

337 : Vanilla; flavouring material; is extracted from the fruit of which orchid?
Ans : Vanilla planlifolia.

338 : India’s 1st IT company with 100 crore Turn over is ?
Ans : Infosys

339 : Syphillis causing bacteria is ?
Ans : Treponena Pallidum

340 : “Cell” which is the smallest and fundamental unit of life was discovered by?
Ans : Robert Hook in 1665 and published under the title Micrographia.

341 : Blood groups A; B; AB and 0 were discovered by?
Ans : Karl Landsteiner.

342 : Phytopathology is the study of ?
Ans : Plant diseases

343 : Simputer was discovered by ?
Ans : Vinay Despandey

344 : What is the number of ribs in human body?
Ans : 24

345 : Online free encyclopedia – Wiki Pedia was introduced by?
Ans : Jimmi wales

346 : Most abundant element in plant body is ?
Ans : Carbon

347 : Who discovered ECG (Electro Cardio Graph) ?
Ans : Willem Einthovan in 1906.

348 : Blood Pressure control is the function of which hormone?
Ans : Adrenalin produced by Adrenal gland

349 : BIOS stands for ?
Ans : Basic Input/Output System

350 : The oxygenated blood from the lungs is received by the heart in ?
Ans : Left auricle.

351 : Vitamin D is also called?
Ans : Calciferol

352 : The leucocytes capable of producing antibodies are ?
Ans : Lymphocytes

353 : Largest reptile of today is ?
Ans : Komodo dragun of Indonesia

354 : Which fish is called mosquito fish?
Ans : Gambusia

355 : Ethnobotany is the study of ?
Ans : Relationship between humans and plants

356 : The central control of respiratory activity in human body is exercised by?
Ans : Medulla Oblongata

357 : The term’ Biology’ is coined by which French naturalist ?
Ans : Jean Lamarck.

358 : Who is the inventor of Computer (electronic)?
Ans : J . G . Brainerd J.P.Eckert & J.W.Manchly

359 : Calcium level in blood decreases; name the decease?
Ans : Tetany

360 : Paleobotany is the study of ?
Ans : Fossil plants

361 : Who is the inventor of Razor (Safety)?
Ans : Gillette

362 : Largest ape is ?
Ans : Gorilla

363 : Rubber is obtained from the latex of ?
Ans : Hevea brasiliensis.

364 : What provides energy for all kinds of activities of a cell?
Ans : Adenosine Triphosphate (ATP)

365 : The number of chambers in the heart of reptiles is ?
Ans : Three.

366 : DNA (Deoxyribo Nucleic Acid) and RNA (Ribo Nucleic Acid) are the two kinds of ?
Ans : Nucleic Acids.

367 : Who is the inventor of Ayurveda?
Ans : Atreya

368 : The scientific name of Crow is?
Ans : Corvus Splendens

369 : Plants that depend on other plants for their nourishment. They lack chlorophyll and thus cannot make their own food are called ?
Ans : Parasitic eg: bacteria; fungi.

370 : Thinnest skin human body is ?
Ans : Conjunctiva (eyelid)

371 : Polio vaccine was discovered by ?
Ans : Jonas E. Salk (1954)

372 : Xerophthalmia;a decease of the eye; is due to deficiency of which vitamin ?
Ans : Vitamin A.

373 : Name the only disease totally eradicated in 1980 throughout the world by vaccination ?
Ans : Small pox

374 : The profuse amount of pollen grains liberated by pine forests at the time of pollination during the months of March-ApriI is referred to as ?
Ans : Sulphur Showers.

375 : Who is the inventor of Bacteria?
Ans : Leeuwenhock

376 : The world’s Second Earth Summit (2002) was at?
Ans : Johannesburg (South Africa)

377 : Pasteur Institute is in ?
Ans : Paris

378 : Common Cold causing virus is ?
Ans : Rhinovirus

379 : Life Span of WBC is?
Ans : 2-5 days

380 : Plants growing well in full sunlight are called?
Ans : Helio-phytes.

381 : The scientific name of Pepper is?
Ans : Piper nigrum

382 : Who is the inventor of Laughing Gas?
Ans : Priestley

383 : Smallest blood cell in human body?
Ans : Lympho cytes

384 : Who is the father of Indian Green Revolution ?
Ans : M.S. Swaminathan

385 : The animals which derives their food from faecal matters are known as?
Ans : Coprophytes

386 : The vetebrate which has a two chambered heart is?
Ans : Fish

387 : Agronomy is the study of ?
Ans : Application of plant science to crop production

388 : World Health Organisation (WHO) was established on ?
Ans : 7th April 1948 with headquarters in Geneva Switzerland.

389 : Cholera causing bacteria is ?
Ans : Vibrio Cholerae

390 : Plants get water through the roots because of ?
Ans : Capillarity

391 : Who is the inventor of Atomic Structure?
Ans : Bohr & Rutherford

392 : Milk is a rich source of all vitamins except ?
Ans : Vitamin C.

393 : Central Drug Research Institute is located in ?
Ans : Lucknow(U.P)

394 : Pollination by wind is called?
Ans : Anemophily

395 : Vitamin C deficiency causes?
Ans : Scurvy

396 : Who is the inventor of Beriberi (cause)?
Ans : Eijkman

397 : Which see animal shows parantal care?
Ans : Hippocampus (sea horse)

398 : The scientific name of Jack fruit is?
Ans : Artocarpus heterophyllus

399 : The organ in the body which accumulates iodine is ?
Ans : Thyroid gland

400 : One gram of fat yields how many calories of energy?
Ans : 9.3 calories

401 : Who is the Father of Super Computer?
Ans : Symur Cray

402 : Which is the first Bank in India to get online Banking facility?
Ans : HDFC

403 : Human Genome Project (HGP) HGP was launched in ?
Ans : 1988

404 : Who is the inventor of Quantum Theory?
Ans : Max Planck

405 : Who is the inventor of Microscope?
Ans : Jansen (improved by Galileo)

406 : Who is the inventor of Neutron?
Ans : Chadwick

407 : Who is the inventor of Radio Transmitter?
Ans : Alexanderson

408 : Who is the inventor of Neon Lamp?
Ans : George Clande

409 : Who is the inventor of Radio signals?
Ans : G.Marconi

410 : The organ without muscle is ?
Ans : Lungs

411 : Programme 150 is the first Robert developed by ?
Ans : C-DAC

412 : The first page that you normally view at a Web site is its ?
Ans : Home page

413 : SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) a lung disease; is caused by ?
Ans : Corona Virus

414 : Who is the inventor of Microscope (electron)?
Ans : Vladimir Kosme Sworykin

415 : Remedy for Astigmatism is to use ?
Ans : Cylindrical lens

416 : ASCII stands for?
Ans : American Standard Code for Information Interchange

417 : ‘Java’ programming languages is developed by ?
Ans : James Gosling

418 : Father of Conditioned Reflex?
Ans : Ivan Pavlov

419 : First heart pacemaker was designed by ?
Ans : Wilson Great

420 : The plant hormone that controls fruit ripening is?
Ans : Ethylene

421 : The scientific name of Tea is?
Ans : Camellia Sinensis

422 : The scientific name of Penguin is?
Ans : Aptenodytes forsteri

423 : Which is an instrument used for examining the outer ear and ear drum is ?
Ans : Otoscope

424 : Father of Genetherapy?
Ans : Anderson

425 : Presence of blood in urine is called?
Ans : Haematuria.

426 : Araucaria embricate a gymnosperm plant is commonly known as ?
Ans : ‘Monkey’s Puzzle’

427 : Widal Test is used to diagnose?
Ans : Typhoid

428 : Malaria is caused by ?
Ans : Plasmodium vivax

429 : Who is the inventor of Pressure Cooker?
Ans : Dennis Papin Robert Boyle

430 : Father of Microbiology?
Ans : Louis Pasteur

431 : Pineal gland that secretes the hormone melatonin and seratonin; is also known as ?
Ans : Biological Clock

432 : A person with group AB can receive any other group. So AB is called?
Ans : Universal Recipient

433 : Who is the inventor of Seismograph?
Ans : Robert Mallet

434 : Smallest Cell?
Ans : Pleuro Pneumonia Like organism (PPLO). It is a mycoplasma.

435 : The animals feeding on blood are known as?
Ans : Sanguivores

436 : Longest flying bird in the world is ?
Ans : Articturn

437 : Hydathodes occur on .?
Ans : Leaves

438 : Who is the father of Green Revolution in the world?
Ans : Norman Borlang

439 : Who is the inventor of Bifocal lens?
Ans : Franklin

440 : Who is the inventor of Xerox?
Ans : Haloid-Xerox

441 : Gonorrhoea causing bacteria is ?
Ans : Neisseria Gonorhoeae

442 : Father of Virology?
Ans : W.M.Stanley

443 : A computer framed to give various network services is called?
Ans : Server

444 : Vitamin B7 is also called?
Ans : Biotin

445 : The chief function of phloem is the conduction of…?
Ans : Food

446 : Who is the inventor of Microphone?
Ans : Berliner

447 : Which gland secretes tears in the eyes?
Ans : Lachrymal gland

448 : Who is the inventor of Bicycle tyre?
Ans : Dunlop

449 : The most important stimulant in coffee leaves is?
Ans : Caffeine.

450 : Who is the inventor of Safety Matches?
Ans : J.E.Landstorm

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.