Biology basic Q and A (04)

451 : Father of Taxonomy?
Ans : Carolus Linnaeus

452 : Largest physical and chemical molecules for cell are?
Ans : Proteins

453 : Bacteriology is the study of?
Ans : Bacteria.

454 : Who is known as Father of Video games?
Ans : Ralph Baer.

455 : Mamography test is used to diagnose?
Ans : Breast Cancer

456 : Deficiency of insulin leading to excess sugar in the blood and this sugar is excreted in the urine. This disease is known as ?
Ans : Diabetes mellitus (hyperglycemia)

457 : Who is the inventor of Genetic Code (deciphering)?
Ans : Hargobind Khorana

458 : The first real mechanical calculating machine is ?
Ans : Pascaline.

459 : Who is the inventor of Chain Drive?
Ans : Leonardoda Vinci

460 : Who is the inventor of X-ray tube?
Ans : Coolidge

461 : The number of chambers in amphibians heart is ?
Ans : Three.

462 : Plants contain one of the polysaccharide in the cell wall in form of ?
Ans : Cellulose

463 : Which is the brain of the computer?
Ans : CPU

464 : Typhoid causing bacteria is ?
Ans : Salmonell typhi

465 : Who is the inventor of Lift (power elevator)?
Ans : Otis

466 : 1Kilobyte= ?
Ans : 1024 Bytes

467 : Name the first E-governance programme launched in Karnataka?
Ans : Mahiti

468 : … is a copper containing respiratory pigment occurring in arthropods and molluses. It is much less efficient as oxygen carrier?
Ans : Haemocyanin

469 : The abnormal rise in total count of RBC is called?
Ans : Polycythemia.

470 : Father of Blood Circulation?
Ans : WilliamHarvey

471 : Fishes respire through ?
Ans : Gills

472 : The disease characterized by a large amount of water being removed through urine due to the Deficiency of ADH is?
Ans : Diabetes Insipidus

473 : Study of fish are called ?
Ans : Ichthyology

474 : Who is the inventor of Animal Classification?
Ans : Aristotle (Father of Zoology)

475 : 1Terabyte= ?
Ans : 1024 Gigabytes

476 : Relapsing fever ; an insect borne disease; is propagated by ?
Ans : Lice

477 : Who is the inventor of Skyscraper?
Ans : Baron Jenny

478 : Father of Pathology?
Ans : RudolphVirchow

479 : Trachoma causing bacteria is ?
Ans : Chlmydia trachomatis

480 : Name the digestive enzyme that converts Proteins to peptones is ?
Ans : Trypsin

481 : http stands for?
Ans : Hyper Text Transfer Protocol.

482 : Plant morphology is the study of ?
Ans : Structure and life cycles

483 : Which organ of the body is affected by Hepatitis ?
Ans : Liver

484 : Father of Virology?
Ans : W.M.Stanley

485 : The scientific name of Rice is?
Ans : Oryza Sativa

486 : Chickengunya a viral disease is caused by ?
Ans : Aedes Aegypti.

487 : Who is the inventor of Blood Transfusion?
Ans : Landsteneir

488 : The scientific name of Indian elephant is?
Ans : Elephas maxims

489 : …is one of the largest sea birds with a wing span of 80 to 125 inches.?
Ans : Albatross

490 : Who is the inventor of Polythene?
Ans : Fawcett

491 : Glycocelated Haemoglobin test is used to diagnose?
Ans : Diabetics

492 : Who is the inventor of Cell Theory?
Ans : Schleiden & Schwann

493 : The heartbeat of a child is around?
Ans : l40/min

494 : Which blood group is called universal donor?
Ans : O

495 : Meningitis causing bacteria is ?
Ans : Neisseria Meningtidis

496 : 8 bits = ?
Ans : 1 byte.

497 : The vaccine; triple antigen is given to children to immunise them against Diphtheria; Pertussis (whooping cough) and?
Ans : Tetanus.

498 : The amount of water excreted in urine is regulated by ?
Ans : Anti Diuretic hormone (ADH) or Vasopressin

499 : World Wide Fund (WWF) was established in 1961 at ?
Ans : Gland in Switzerland

500 : The total number of bones in human skull is ?
Ans : 29

501 : Plague; an insect borne disease; is propagated by?
Ans : Rat flea

502 : Which element helps in flowering of plants?
Ans : Phosphorous

503 : Smallest living thing ?
Ans : Virus

504 : Name the translatory program which translates the high level language into machine language before running the program?
Ans : COMPILER

505 : WAN stands for ?
Ans : Wide Area Network

506 : The Goal of Kyoto protocol was ?
Ans : To reduce the emissions of Green House Gases (GHGs)

507 : Name the First microprocessor?
Ans : Intel 4004

508 : Who is the inventor of Steel (Stainless)?
Ans : Henry Bearley

509 : Father of Cytology?
Ans : Robert Hook

510 : Lichenology is the study of ?
Ans : The study of lichens

511 : Who is the inventor of Sewing Machine?
Ans : Issac Singer

512 : In Vallisnaria pollination occurs by?
Ans : Water

513 : PET Scan is Positron Emission Tomography scan is used for studying?
Ans : Brain

514 : Who is the inventor of Photography (Coloured)?
Ans : Gabriel Lippman

515 : Who is the inventor of Oxygen?
Ans : J.B.Priestley

516 : which grow in soil?
Ans : Terrestrial

517 : Who invented Antiseptic Surgery (1867)
Ans : Joseph Listor

518 : The weight of liver in man is about ?
Ans : 1.5kg.

519 : Information Technology Act was enacted in India in?
Ans : 2000

520 : The animals feeding on fruits are known as?
Ans : Frugivores

521 : Who is the inventor of Electrical Resistance?
Ans : Ohm

522 : Who is the inventor of Electric Lamp?
Ans : Edison

523 : Email was introduced by ?
Ans : Ray Tomilson

524 : Insulin prepared outside the body is known as ?
Ans : Huminsulin

525 : Presence of excess urea in the blood ?
Ans : Uremia

526 : Genetic information inhuman beings is stored in?
Ans : DNA

527 : Who is the inventor of Elevator brake (lift)?
Ans : Otis

528 : First commercial computer is called?
Ans : UNIVAC

529 : Arboriculture is?
Ans : Cultivation of tree and vegetables.

530 : India government to initiate the ‘Project Tiger on ?
Ans : 1-Apr-73

531 : Who is the inventor of Cash Register?
Ans : James Kitty

532 : The male sex hormone Testo-sterone is produced by ?
Ans : Leydig Cells

533 : Simple Goitre in body is due to the Deficiency of?
Ans : Thyroxine

534 : Vitamin D deficiency causes?
Ans : Rickets

535 : Normal count level of WBC in Blood ?
Ans : 5;000 to 9;000 ccg Blood

536 : What is correcting errors in a program is called?
Ans : Debugging

537 : Who is the inventor of Computer (Original Model)?
Ans : Charles Babbage

538 : Who is the inventor of Telegraph Code?
Ans : Samuel Morse

539 : Founder of Satyam Technologies is?
Ans : Ramalingaraju

540 : Deficiency of Vitamin B1 (Thiamine) causes?
Ans : Beri Beri

541 : Who is the inventor of Airplane with motor?
Ans : Orville and Wright

542 : Sericulture is?
Ans : Rearing of silk worms.

543 : Who is the inventor of Stethoscope?
Ans : Rene Lainnec & William Stockes

544 : The pH value of human blood is nearly ?
Ans : 7.5.

545 : The Blood Bank (Reservoir of blood) in the body is?
Ans : Spleen

546 : Who is the inventor of Air Conditioning?
Ans : Carrier

547 : World’s first woman computer programmer ?
Ans : Augusta Ada King Ada Lovelace

548 : The loss of elasticity of muscles results in a disease called?
Ans : Parkinson’s disease

549 : Who is the inventor of Bicycle?
Ans : Macmillan

550 : The Vaccine that is administered to prevent tuberculosis is ?
Ans : B.C.G (BacillusCalmetteGuerine) vaccine

551 : Father of Genetherapy?
Ans : Anderson

552 : Organisms which obtain heir food from non-living material in their environment are called ?
Ans : Saprophytes

553 : Who is the inventor of Malaria germs?
Ans : Laveran

554 : Which organ controls reflex actions in human beings?
Ans : The spinal cord

555 : MAN stands for ?
Ans : Metropolitan Area Network

556 : The world’s First Earth Summit(1992)was at ?
Ans : Rio De Janerio (Brazil)

557 : Bryology is the study of ?
Ans : Mosses; liverworts; and hornworts

558 : A Flying Mammal?
Ans : Bat

559 : The virus which attack bacteria is called?
Ans : Bacteriophage.

560 : Cotton; jute; silk; wool; etc are natural fibres while _______is a an artificial fibre?
Ans : Nylon

561 : Average amount of haemoglobin in blood is?
Ans : 14-15mg/100ml of blood

562 : The instrument used to measure the blood pressure in Human body ?
Ans : Sphygmomanometer

563 : Indian Cancer Research Centre is located in?
Ans : Mumbai

564 : Who is the inventor of Penicillin?
Ans : Alexander Fleming

565 : 1Megabyte= ?
Ans : 1024 Kilobytes

566 : Excessive alcoholic consumption causes ?
Ans : Liver Cirrhosis

567 : Central Marine Research Institute is located in?
Ans : Chennai

568 : Who is the inventor of Film (talking)?
Ans : Warner Bros.

569 : In which year Vanamahotsav’ was started?
Ans : 1950

570 : Chicken Pox causing virus is ?
Ans : Varicella Zoster

571 : Who is the inventor of Telegraph?
Ans : William Cook

572 : The DNA testng technique was first reported in 1984 by?
Ans : Sir Alec Jeffreys in England

573 : Who is known as the ‘Father of Ecology in India ?
Ans : Prof. R Mishra

574 : Forest Research Institute is located in?
Ans : Dehradun (U.P)

575 : Vitamin B2 is also called?
Ans : Riboflavin

576 : The importance of plant tissue and cell culture in isolation was first proposed by ……?
Ans : Gottlieb Haberlandt

577 : Who is the inventor of Dynamite?
Ans : Alfred Nobel

578 : “Cell” which is the smallest and fundamental unit of life was discovered by?
Ans : Robert Hook in 1665 and published under the title Micrographia.

579 : The involuntary actions of the body is controlled by?
Ans : Medulla oblongata

580 : The scientific name of Tapioca is?
Ans : Manihot Utilissima

581 : Name the only artery carrying impure blood?
Ans : Pulmonary artery

582 : AIDS HIV causing virus is ?
Ans : Human immuno deficiency virus a retrovirus

583 : Largest land animal is ?
Ans : African Elephant (wt. 7 tones)

584 : Name the digestive enzyme that converts Carbohydrates to’ Maltose is ?
Ans : Amylase (Pancreas)

585 : Name the machine used to break up kidneystones by ultra sound waves?
Ans : Lithotripter

586 : Name the branch of science that deals with the study of skin and its diseases?
Ans : Dermatology

587 : Who is the inventor of Telescope?
Ans : Galileo

588 : The fifth generation computers (present day)use ?
Ans : Artificial Intelligence.

589 : Who is the inventor of Transistor?
Ans : W.Shockley & Bardeen

590 : RBCs are produced in ?
Ans : BONE marrow.

591 : National Leprosy Eradication Programme (NLEP)was launched in the year?
Ans : 1955

592 : Viticulture is?
Ans : Grape cultivation.

593 : Who is the inventor of Gramophone?
Ans : Thomas Edison

594 : Prolonged protein deficiency in children is the cause of?
Ans : Kwashiorker

595 : Swine flue is caused by ?
Ans : H1N1 Virus

596 : HIV is a ?
Ans : RNA virus.

597 : The scientific name of Sparrow is?
Ans : Passer domesticus

598 : Method of cultivating plants without using soil but by using nutrient solution?
Ans : Hydroponics

599 : Cashew nut is the native of ?
Ans : Brazil

600 : The Bacteria which receives genes from another species is called?
Ans : Transgenic bacteria

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.