Biology basic Q and A (05)

601 : VasarmanTest is used to diagnose?
Ans : Syphilis

602 : The term’ Biology’ is coined by which French naturalist ?
Ans : Jean Lamarck.

603 : Botanical survey of India (BSI) with its head office in Kolkata came into existence in?
Ans : 1890

604 : The first world wide web information service in India was launched on ?
Ans : January 14; 1995.

605 : Pain in heart muscles is called?
Ans : Angina pectoris.

606 : Who is the inventor of Jet Propulsion?
Ans : Frank Whittle

607 : ………:… contain the list of the endangered species of plants and animals?
Ans : Red Data Books

608 : Palynology is the study of ?
Ans : Pollen and spores

609 : The scientific name of Rabbit is?
Ans : Oryctolagus cuniculas

610 : Which hormone is secreted when a man gets feared is?
Ans : Adrenaline.

611 : ATP synthesis takes place in ?
Ans : Mitochondrion

612 : Silviculture is?
Ans : Forest planting.

613 : Plant anatomy is the study of ?
Ans : Cell and tissue structure

614 : Father of Biology ?
Ans : Aristotle

615 : Xerophthalmia and Nightblindness are caused due to the deficiency of ?
Ans : Vitamin A

616 : Who is the inventor of Arc Lamp?
Ans : C.F.Brush

617 : Largest Reptile in the world is ?
Ans : Crocodile

618 : Who is the inventor of World Wide Web?
Ans : Tim Berners Lee

619 : Vitamin A is also called?
Ans : Retinol

620 : The B-programming language was developed by ?
Ans : Ken Thompson

621 : Largest blood cell in human body?
Ans : Monocytes

622 : Coagulation of blood is the function of ?
Ans : Fibrinogen

623 : Which organ of the body is affected by Gingivitis; pyorrhoea?
Ans : Gums

624 : Who is the inventor of Atomic bomb?
Ans : Otto Hahn

625 : Who is the inventor of Phonograph?
Ans : Edison

626 : Who invented the Compact Disc?
Ans : James T. Russell

627 : Who is the inventor of Ship (turbine)?
Ans : Charles Parsons

628 : Who is the inventor of Kidney Machine?
Ans : Kolf

629 : Who is the inventor of Air Plane (Jet Engine)?
Ans : Whittle

630 : Western Blot test is used to diagnose?
Ans : Aids

631 : Who is the inventor of Umbrella?
Ans : Samuel Fox

632 : Vitamin A; D; E;K are fat soluble whereas vitamin B complex and C are ?
Ans : Water soluble.

633 : Who is the inventor of Safety Lamp?
Ans : Humphrey Davy

634 : The first film which uses the morphing ?
Ans : WllLOW

635 : The first microprocessor was developed by Intel in?
Ans : 1971

636 : Rabies; caused by a virus; affects which part of human body?
Ans : The nerve cells of the brain.

637 : BEG test is used to diagnose?
Ans : Brain Diseases

638 : The scientific name of Cow is?
Ans : Bos indica

639 : Crescograph was invented by ?
Ans : Jagadish Chandra Bose

640 : Who invented camera phone?
Ans : Philipcan

641 : The scientific name of Whale is?
Ans : Balaenoptera indica

642 : Who is the inventor of T.N.T. (high explosive)?
Ans : Will Brand

643 : The first IT Park in the Private Sector in Kera1a is ?
Ans : The Muthoot Technopolis.

644 : Guttation occurs in well watered herbaceous plants of well drained soils during .?
Ans : Morning

645 : Who is the inventor of Atomic Physics?
Ans : Ernest Rutherford

646 : TheFive kingdoms are Monera; Protista; Fungi; Plants and Animals. Five kingdom classification was developed by ?
Ans : R.H.Whittaker

647 : Name computer literacy programme launched in Malappuram District in Kerala?
Ans : Akshaya Project

648 : Who is the inventor of Helicopter?
Ans : Broquet

649 : Pollination by Bat ?
Ans : Chiropterephily

650 : Who is the inventor of Solar system?
Ans : Copernicus

651 : Remedy for Hypermetropia also known as long sightness or far sightness is to use ?
Ans : Convex Lens

652 : The scientific name of Hornbill is?
Ans : Buseros bywrnis

653 : X-Ray was discovered by?
Ans : Wilhelm Roentgen in1895

654 : Name the digestive enzyme that converts Fats to fatty acids and glycerol is?
Ans : Lipase(Pancreas)

655 : Normal value of Bilirubin in blood serum is?
Ans : 0.2-1

656 : Who is the inventor of Shorthand?
Ans : Pitman

657 : Abnormal increase in WBC count is known as ?
Ans : Leukemia or blood cancer.

658 : The second generation computers were built with ?
Ans : Semiconductors.

659 : Arsenic – 74 is used to detect?
Ans : Tumours.

660 : Cerebellum is known as ?
Ans : Little brain

661 : Who created the first vaccine for anthrax ?
Ans : Louis Pasteur

662 : Controlling centre of the cell is ?
Ans : Nucleus

663 : Who is the inventor of Film (Musical)?
Ans : Lee de Forest

664 : Plants which grow in saline water are called?
Ans : Halophytes.

665 : Vitamin B5 is also called?
Ans : Pantothenic acid

666 : Malaria; an insect borne disease; is propagated by?
Ans : Anopheles female mosquito.

667 : Dengue fever is spread by?
Ans : Aedes aegypti mosquitoes.

668 : Manufacturing of urea takes place in ?
Ans : Liver

669 : Who is the inventor of Typewriter?
Ans : Sholes

670 : Name the India’s first indigenous genetically engineered Hepatitis – B vaccine?
Ans : Shanvac-B

671 : Who is the inventor of Rh-factor?
Ans : Karl Landsteiner

672 : A program used to browse the web is called ?
Ans : Browser.

673 : Oral Polio vaccine was discovered by ?
Ans : Albert Bruce Sabin (1955)

674 : Who is the inventor of Rubber (latex foam)?
Ans : Dunlop Co.

675 : Father of Taxonomy?
Ans : Carolus Linnaeus

676 : Who is the inventor of Rubber (waterproof)?
Ans : Macintosh

677 : 1Gigabyte= ?
Ans : 1024Megabytes

678 : The nitrogen base of DNA are ?
Ans : Adenine; Guanine; Thymine and Cytosine.

679 : Plants growing on rocks?
Ans : Lithophytes

680 : The organ which is not affected by tumour is?
Ans : Heart

681 : RAM stands for?
Ans : Random Access Memory

682 : The Presence of an extra chromosome in the foetus is called ?
Ans : Mongolism.

683 : Largest living Mammal?
Ans : Blue Whale

684 : The CO2 content in the air that we exhale is about?
Ans : 8%

685 : The main function of …… is to control the level of sugar in the body?
Ans : Insulin

686 : Who is the inventor of Flying Shuttle?
Ans : John Kay

687 : Who is the inventor of Diesel Oil Engine?
Ans : Rudolf Diesel

688 : 4 bits =?
Ans : 1Nibble

689 : Param 10000; Param Padma; EKa What are they?
Ans : Super Computers in India

690 : The viruses eating (destroying) bacteria and were invented by d’Herelle ?
Ans : Bacteriophages

691 : The first computer animated news reader ?
Ans : ANANOVA(Russia)

692 : Plants which trap insects and other small creatures on their sticky leaves?
Ans : Carnivorous plants Ex Venus- fly trap

693 : The scientific name of Cockroch is?
Ans : Periplaneta americana

694 : Name of the National School Computerisation Programme is ?
Ans : Vidya Vahini.

695 : Who is the inventor of Gunpowder?
Ans : Roger Bacon

696 : Protein used for the possible treatment of virus infections and cancer?
Ans : Interferons

697 : The name ‘vitamin’ is coined by ?
Ans : J.Funk (1912)

698 : The first network that planted the seeds of internet was?
Ans : ARPANET

699 : The period of long sleep for animals in cold weather when there is no food available is known as ?
Ans : Hibernation

700 : Plague is spread by ?
Ans : Rat fleas

701 : L.SD. (Lysergic acid diethylamide) is obtained from a fungi; called ?
Ans : Irgot.

702 : Who is the inventor of Periodic Law?
Ans : Mendeleev

703 : The technique of DNA finger printing has been developed by ?
Ans : Prof. Alec Jeffreys

704 : Father of Ethology?
Ans : Konrad Lorentz

705 : Who is the inventor of Chloroform?
Ans : James Young Simpson

706 : The scientific name of Wheat is?
Ans : Triticum aestivum

707 : Life span of platelets is ?
Ans : 7 days

708 : Name the First known E. Paper in the world ?
Ans : The-Tbejith (from Belgium)

709 : Name the Plants grow in water?
Ans : Hydrophytes

710 : The total number of bones in adult human body is ?
Ans : 206

711 : Who is the inventor of Gas Lighting?
Ans : William Murdock

712 : Grant Bating and Charles Best; Canadian doctors; were awarded Nobel Prize in 1923. What did they discover?
Ans : Insulin in 1921

713 : Who is the ‘Father of Modem Genetics ?
Ans : Rev. Gregor Mendel

714 : Vitamin B4deficiency causes ?
Ans : Anemia

715 : We lose consciousness if blood flow to the brain is cut off for more than?
Ans : Five seconds.

716 : Who is the inventor of Washing Machine?
Ans : Hurley Machine Co.

717 : Which is the first cloned sheep?
Ans : Dolly (at Roslin Research Institute in Scotland by Ian Wilmut)

718 : Who is the inventor of ZETA (Zero Energy Thermo nuclear Assembly)?
Ans : Harwell

719 : The protector of the heart is ?
Ans : Pericardium

720 : The total number fear bones are ?
Ans : Six.

721 : Vitamin K is also called?
Ans : Phylloquinone

722 : Who is the inventor of Poliomyelitis (vaccine)?
Ans : Jonas Salk

723 : Father of Antibiotics?
Ans : AlexanderFleming

724 : Which organ of the body is affected by Pneumonia?
Ans : Lungs

725 : Who is the inventor of Printing Press?
Ans : Caxton

726 : Father of Parasitology?
Ans : Platter

727 : The length of small intestine is ?
Ans : 6 meters

728 : Oxygen starvation due to low atmospheric oxygen is called ?
Ans : asphyxia.

729 : Chameleon’s body colour changes to match its environment and this act is called?
Ans : Comouflage

730 : Pollination by insects is called?
Ans : Entomophily

731 : The first book on personal computers “Computer Liberation and Dream Machine”; was written by ?
Ans : Ted Nelson

732 : Which is the largest gland of the body?
Ans : Liver

733 : Name the disease caused by the bite of a mad dog?
Ans : Rabies or Hydrophobia

734 : Which is the best treatment for snake bites?
Ans : Antivenom injections

735 : ‘Vitruvian Man’ also called the Canon of Proportions is the world famous drawing by?
Ans : Leonardo da Vinchi

736 : Name the disease resulting from mercury poisoning that causes brain damage ?
Ans : Minamata

737 : Who is the inventor of Uranium?
Ans : Henry Becquerel

738 : Plants growing in marsh are called?
Ans : Helophytes.

739 : The main chemical content of egg shell is ?
Ans : calcium carbonate.

740 : Largest reptile is?
Ans : Crocodile

741 : Which organ of the body is affected by Arthritis?
Ans : Joints

742 : The scientific name of Mango is?
Ans : Mangifera Indica

743 : Tropical forests are also known as ?
Ans : Evergreen Rain forests.

744 : Who is the inventor of Burglar Alarm?
Ans : Edwin T.Holmes

745 : Who collect impure blood from the tissues and carry it to the heart?
Ans : Veins

746 : Who performed India’s first heart transplantation on 3rd August 1994?
Ans : Dr. Venugopal of All India Institute of Medical Science

747 : The cell with longest lifespan in our body is ?
Ans : Nerve Cell

748 : The genes transfer from one species to another species through ?
Ans : Plasmids

749 : Data that is copied from an application is stored in the ?
Ans : Clipboard

750 : Cattle Breading research institute is located in?
Ans : Hissar (Haryana)

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.