Biology basic Q and A (06)

751 : The percentage of Lactose contained in Mother’s milk is.?
Ans : 7%

752 : are based on the principle that the rate of water absorption is essentially equal to the rate of water loss?
Ans : Potometers

753 : Name the German Physician; who Tuberculosis bacillus in1882 is?
Ans : Robert Koch

754 : Whis is the Oldest living plant of the world ?
Ans : Pinus

755 : Who is the inventor of Chronometer?
Ans : John Harrison

756 : Nitrogen is absorbed in form by plants.?
Ans : NO3

757 : Who is the inventor of Natural Selection; Laws of?
Ans : Darwin

758 : Father of Ethology?
Ans : Konrad Lorentz

759 : Who applied the cell theory to plants?
Ans : Schleiden

760 : HTTP stands for?
Ans : Hyper Text Transfer Protocol

761 : A blog comprising photo is called ?
Ans : Photoblog

762 : Who is the inventor of DNA (model)?
Ans : Watson and Crick

763 : RBCs of camel are ?
Ans : Nucleated

764 : Heamophilia day is on?
Ans : 17-Apr

765 : Who is the inventor of Safety Razor?
Ans : Gillette

766 : Ability of organism to prepare its own food ?
Ans : Autotrophic

767 : RTF stands for?
Ans : Rich Text Format

768 : Plant systematics is the study of ?
Ans : Classification and naming of plants

769 : Which is the largest metabolic organ in human body?
Ans : Liver

770 : Who is the inventor of Weaving Machine?
Ans : Kay

771 : The scientific name of Frog is?
Ans : Rana hexadactyla

772 : Who was the first director of Human Genome Project (HGP) ?
Ans : Dr. James D. Watson

773 : Who is the inventor of Blood Circulation?
Ans : Harvey

774 : ATM system was first launched in London in the year?
Ans : 1967

775 : Father of Bacteriology?
Ans : Robert Koch

776 : Charles Darwin published his theory of Evolution in his famous book ?
Ans : On the Origin of Species (1859)

777 : The Goal of Montreal Protocol was?
Ans : To keep ozone layer intact (To reduce CFCs)

778 : James D Watson and Francis Crick were awarded Nobel Prize in 1962 for the discovery of ?
Ans : DNA in 1953

779 : Which is an eye ailment that causes increased pressure within the eye ball?
Ans : Glaucoma

780 : Plants growing on acidic soil is called?
Ans : Oxylophytes

781 : World TB Day is on?
Ans : 24-Mar

782 : Who is the inventor of Tyre (Cycle)?
Ans : Dunlop

783 : ….. is characterized by insufficient erythrocytes of haemoglobin?
Ans : Anaemia

784 : Who is the inventor of Tuberculosis bacilli?
Ans : Robert Koch

785 : World’s first test tube baby Louie Brown was born on?
Ans : 25th July 1978

786 : Who is the inventor of Tyre (Pneumatic)?
Ans : Dunlop

787 : ElizaTest is used to diagnose?
Ans : Aids

788 : The scientific name of Pineapple is?
Ans : Ananas comosus

789 : The smallest component of an image that can be transmitted or received in a video display system is known as?
Ans : Pixel

790 : The scientific name of Pig is?
Ans : Sus scrofa

791 : Who is the inventor of Uranus (planet)?
Ans : William Herchel

792 : The insect which lays eggs in water are ………;….. ?
Ans : Dragonfly

793 : Cobalt-60 is used in treatment of which disease?
Ans : Cancer.

794 : List the Diseases Caused By Bacteria ?
Ans : Leprosy; Tetanus; Whooping Cough; Typhoid Fever; Cholera; Plague; Tuberculosis; Meningitis; Bacterial Pneumonia; Diarrhoea; Diphtheria; Bacterial dysentry; Anthrax; Syphilis and Gonorrhoea.

795 : Father of Modem Embryology?
Ans : ErnstVonBaer

796 : Who invented Laser?
Ans : T.H. Maimah

797 : Who is the inventor of Vulcanisation?
Ans : Goodyear

798 : Cholera vaccine was discovered by ?
Ans : Louis Pasteur (1880)

799 : The main function of the liver is to produce?
Ans : Bile

800 : The first programmable machine ever designed is ?
Ans : Analytical Engine.

801 : Who is the inventor of Television?
Ans : J.L.Baird

802 : Opium is extracted from the immature fruits of the whichplant ?
Ans : Poppy (Papaver somniferum)

803 : A blog written by a mobile device like a mobile phone is called ?
Ans : Moblog

804 : …………. protect from pathogens and are involved in the production of antibodies?
Ans : Lymphocytes

805 : Who is the creator of PASCAL language?
Ans : Nikalus Writh

806 : Who is the inventor of Lever; Principle of?
Ans : Archimedes

807 : Normal count level of RBC in Blood ?
Ans : 5 million ccg Blood.

808 : Presence of urea in the blood is called ?
Ans : Uremia

809 : What is the symbol of WWF ?
Ans : The Giant Panda

810 : Father of Antibiotics?
Ans : AlexanderFleming

811 : Diptheria causing bacteria is ?
Ans : Comeye bacterium diptheriae

812 : Sterilization process in male is called ?
Ans : Vasectomy

813 : The process of eliminating programming faults is called ?
Ans : Debugging.

814 : Who is the inventor of Thermometer?
Ans : Fahrenheit

815 : Who is the inventor of Automobile (gears)?
Ans : Benz

816 : Father of Natures History/ Father of Biology ?
Ans : Aristotle

817 : Plants which grow luxuriantly in rainy season and shed all leaves in summer are called?
Ans : Tropophytes.

818 : Who is the inventor of Geometry?
Ans : Euclid

819 : Who is the inventor of Razor (Electric)?
Ans : Jacob Schick

820 : Presbiopia; a disease of the eye; also known as age sightness Can be removed by ?
Ans : Bifocal Lens

821 : Which organ of the body is affected by Bright’s disease?
Ans : Kidney

822 : Who invented Stethoscope (1819)
Ans : Rene Laennee

823 : Who is the inventor of Airship?
Ans : Giffard

824 : Who discovered Pencillin?
Ans : Alexander Fleming; British Bacteriologist; in 1928

825 : The shortest bone in the human body is ?
Ans : Stapes in middle ear

826 : Which gland secretes saliva in the mouth?
Ans : Salivary gland

827 : Who is the inventor of Telephone?
Ans : Graham Bell

828 : The scientific name of Potato is?
Ans : Solanum Tuberosum

829 : Bacteria were first observed by ?
Ans : Anton Von Leeuwenhoek in 1676.

830 : Who is the inventor of Crystal Dynamics?
Ans : C.V.Raman

831 : Who is the inventor of Homoeopathy?
Ans : Hahnemann

832 : Who is the inventor of Inert Gases (Argon; Neon; Helium etc)?
Ans : Ramsay

833 : Pollination by birds is called?
Ans : Ornithophily

834 : Father of Blood Circulation?
Ans : WilliamHarvey

835 : Who is the inventor of Cement?
Ans : Joseph Aspdin

836 : Pisciculture is?
Ans : The art of rearing fishes.

837 : Who is the inventor of Avogradra’s Hypothesis?
Ans : Avogadro

838 : The largest artery which carries oxygenated blood?
Ans : Aorta

839 : Name the scientist who was awarded Nobel Prize in Physiology/ Medicine in 1905 for antiseptic surgery by using Carbolic Acid (Phenol) ?
Ans : Joseph Lister

840 : Name the scientist who received Nobel Prize for medicine in 1902 for his discovery of Malarial parasite?
Ans : Ronald Ross

841 : The scientific name of Horse is?
Ans : Equus caballus

842 : Which organ of the body is affected by Diphtheria?
Ans : Throat

843 : Jawaharlal Nehru Botanic Garden and Research Instituteis at ?
Ans : Palode; Kerala

844 : Name the German Physician; who isolated Bacillus Anthracis in1877 is?
Ans : Robert Koch

845 : Plant genetics is the study of ?
Ans : Genetic inheritance in plants

846 : SmallPox vaccine was discovered by ?
Ans : Edward Jenner (1786)

847 : DOS (Disc Operating System) was developed by ?
Ans : Tim Patterson

848 : Tuberculin Test is used to diagnose?
Ans : Tuberculosis

849 : Who is the inventor of Zip Fastener?
Ans : W.L.Judson

850 : Who is the inventor of Machine gun?
Ans : James Puckle

851 : Who is the inventor of Electric Motor (AC)?
Ans : Nikola Tesla

852 : JPG stands for?
Ans : Joint Photographic Expert Group

853 : The disease which affects the liver is ?
Ans : Jaundice

854 : General low level of oxygen availability is called ?
Ans : Hypoxia

855 : The quantity of blood in the body of a healthy person is?
Ans : 5-6 Iitres

856 : Father of Genetics?
Ans : Gregor John Mendal

857 : Who is the inventor of Automobile (Self Starter)?
Ans : Kettering

858 : Seed dormancy is due to ?
Ans : Abscisic acid

859 : Father ofImmunology?
Ans : Edward Jenner

860 : The largest snake is ?
Ans : Anaconda

861 : Who is the inventor of Rubber (tyres)?
Ans : Thomas Hancock

862 : Who is the inventor of Safety Pin?
Ans : William Hunt

863 : Smallest bird is?
Ans : Humming bird

864 : Father ofImmunology?
Ans : Edward Jenner

865 : Largest endocrine gland human body is ?
Ans : Thyroid gland

866 : Father of Microbiology?
Ans : Louis Pasteur

867 : Father of Natures History/ Father of Biology ?
Ans : Aristotle

868 : The condition when haemoglobin content of the blood falls below normal is termed?
Ans : Anaemia.

869 : Who is the inventor of Raman Effect?
Ans : C.V.Raman

870 : Who is the inventor of Mathematics (India)?
Ans : Ramanujan.S.

871 : Who is the inventor of Electric Motor (DC)?
Ans : Zenobe Gramme

872 : The disease sometimes referred to as Bleeder’s disease or Christmas disease is ?
Ans : Haemophilia

873 : In plants which carries prepared food from leaves to all parts of plant?
Ans : Phloem

874 : The vector of the disease filariasis (elephantiasis) is?
Ans : Culex mosquito.

875 : Plants that grow in a dry habitat like deserts and can survive without moisture?
Ans : Xerophytes.

876 : Which element helps in greening of plants and their rapid growth?
Ans : Nitrogen

877 : Whis is the Largest leaf?
Ans : Victoria regia

878 : Inter-relationship of DNA; RNA and Protein commonly called ?
Ans : Central Dogma of life.

879 : Conversion of atmospheric nitrogen into useful compounds like nitrates with the help of bacteria and fungi is known as ?
Ans : Nitrogen Fixation

880 : Largest Mammal in the world is ?
Ans : Blue Whales

881 : Which gland is called the Master Gland?
Ans : The pituitary gland

882 : Who is the inventor of Vaccination (Small Pox)?
Ans : Edward Jenner

883 : Vitamin E is also called?
Ans : Tocopherol

884 : VitaminB1 is also called?
Ans : Thiamine

885 : The amount of pollution in water is measured by ?
Ans : B.O.D( Biological Oxygen Demand)

886 : First generation electronic computers were built with?
Ans : Vacuum tubes.

887 : Who is the inventor of Origin of Life (artificial)?
Ans : Stanley Millar

888 : MRI -Magnetic Resonance imaging was originally discovered independently in1946 by?
Ans : Felix Bloch and Purcell

889 : Vermiculture is?
Ans : Breeding of worms useful to farmers.

890 : Who is the inventor of Cosmic Rays?
Ans : R.A.Millikan

891 : Colour of the skin is due to the presence of?
Ans : melanin

892 : World health day is observed every year on ?
Ans : April 7th.

893 : The acid present in the soil and substances formed by the decomposition of decayed green matter is ?
Ans : Humic Acid

894 : Who is the inventor of Replacing human heart?
Ans : Christian Barnard

895 : The normal blood pressure of a healthy adult is?
Ans : 120/180 mm/Hg.

896 : The amount of air moving in and out of lungs during each breath is called?
Ans : Tidal volume

897 : Vitamin C is also called?
Ans : Ascorbic Acid

898 : Trees those shed their leaves are called ?
Ans : Deciduous

899 : Sugar metabolism is the function of which hormone?
Ans : Insulin produced by Pancreas

900 : which disease may be caused by Radiation ?
Ans : Leukaemia.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.