Biology basic Q and A (07)

901 : Who is the inventor of Refrigerator?
Ans : Harrison & Catlin

902 : Father of Conditioned Reflex?
Ans : Ivan Pavlov

903 : …………..is drug that acts on central nervous system and is used to calm; decrease anxiety or help a person to sleep?
Ans : Tranquilizer

904 : Starting up an operating system is called ?
Ans : Booting

905 : Who is the inventor of Helium?
Ans : Janssen & Lockyer

906 : Which is the longest cell of human body?
Ans : Nerve cell(neuron)

907 : Who is the inventor of Salk Vaccine (Anti Polio)?
Ans : Dr.Jonas E.Salk

908 : Who is the inventor of Mitochondria?
Ans : C.Benda

909 : Who is the inventor of Submarine?
Ans : Bushell

910 : Which organ of the body is affected by Goitre?
Ans : Thyroid

911 : Tuberculosis causing bacteria is ?
Ans : Mycobacterium tuberculosis

912 : Thyroid gland is popularly known as ?
Ans : Adam’s Apple.

913 : www stands for?
Ans : World Wide Web

914 : Who is the inventor of Disc Brake?
Ans : Lanchester

915 : Colour blindness also known as Daltonism is a genetic disorder and It is the inability to distinguish between red colour and ?
Ans : Green colour

916 : Name the only vein carrying pure blood?
Ans : Pulmonary vein

917 : The third generation computers were built with?
Ans : Integrated circuits.

918 : HFC-2M was the first computer installed in India in?
Ans : Kolkata in 1955.

919 : The unwanted or non-requested emails are called ?
Ans : Spam

920 : Father of Modem Embryology?
Ans : ErnstVonBaer

921 : India’s national flower ?
Ans : Lotus

922 : The science dealing with the study of the heart and its diseases is known as?
Ans : Cardiology.

923 : Father of Genetics?
Ans : Gregor John Mendal

924 : A genetic illness that causes dysfunction in one of the blood’s clotting mechanisms?
Ans : Hemophilia

925 : “Powered by Intellect driven by values” is the motto of ?
Ans : Infosys

926 : Highly developed means of communication found in honey bee?
Ans : Bee dance

927 : The Ribosomes are chiefly concerned with the synthesis of ?
Ans : Protein.

928 : Sucrose is also called?
Ans : Cane sugar

929 : Phycology is the study of ?
Ans : Algae

930 : The structure of DNA was first-deduced by ?
Ans : J.D. Watson and F.H.Crick in 1953.

931 : Who is the inventor of Vitamins?
Ans : Funk

932 : Who is the inventor of Brownian Movements?
Ans : Robert Brown

933 : Which organ of the body is affected by Typhoid?
Ans : Intestine; whole body

934 : Who is the inventor of Clock Pendulum?
Ans : Huygens

935 : The structure of DNA molecule was discovered by ?
Ans : Watson and Crick in 1953

936 : Bleeding in liver is known as ?
Ans : Liver Cirrhosis

937 : The vegetation of deserts is called ?
Ans : Xerophytes

938 : Influenza causing virus is ?
Ans : Influenza virus (A;B;C)

939 : Which organ of the body is affected by Jaundice ?
Ans : Liver

940 : First detecting of AIDS Case in India was from ?
Ans : Chennai in 1986.

941 : Who is the inventor of Insulin?
Ans : F.Banting

942 : Excessive intake of polished rice causes deficiency of which vitamin ?
Ans : B1 (Thiamine)

943 : Whch is the world’s most ferocious fresh water fish?
Ans : Piranha

944 : Who is the inventor of Gas Engine?
Ans : Diamler

945 : Who is the founder of Facebook?
Ans : Mark Zukerberg

946 : Who discovered Smallpox Vaccine (1796)?
Ans : Edward Jenner

947 : The world’s first successful human to human heart transplantation in 1967 was performed by ?
Ans : Christiaan Bernard; South African Cardiac Surgeon

948 : The scientific name of Camel is?
Ans : Camelus dromedarius

949 : Whis is the Smallest flower?
Ans : Wolffia or duck weed

950 : Who is the inventor of Antiseptic Surgery?
Ans : Joseph Lister

951 : Fastest Animal on earth is ?
Ans : Cheetah (speed 60-63 km/hr)

952 : The largest cell is ?
Ans : Egg of Ostrich.

953 : Highest venoumous snake is ?
Ans : King Kobra

954 : Largest Bird in the world is ?
Ans : Ostrich

955 : Who is the inventor of Electrons?
Ans : J.J.Thomson

956 : The quantity of blood taken at a time of blood donation is only?
Ans : 300 ml

957 : The circulation of blood in the body is regulated by ?
Ans : Heart

958 : Who is the inventor of Cinematography?
Ans : Thomas Edison

959 : Who is the inventor of Nylon?
Ans : W.Carothers

960 : Caesin of milk is ?
Ans : Phosphoprotein

961 : Who is the inventor of Atom-breaking up the nucleus?
Ans : Rutherford

962 : Who is the inventor of Locomotive?
Ans : Richard Travithick

963 : The function of Arithmetic and Logic Unit (ALU) is?
Ans : Perform all the mathematical calculations

964 : Father of DNA Finger Printing ?
Ans : Prof.Alec Jeffreys

965 : Who is the inventor of Relativity; theory of?
Ans : A.Einstein

966 : Botulism causing bacteria is ?
Ans : Clostridium botulinum

967 : Which organ of the body is affected by Osteomyelitis?
Ans : Vertebral column

968 : Who is the inventor of Electric Battery?
Ans : Volta

969 : National Institute of Communicable Diseases is located in ?
Ans : Delhi

970 : Who is the inventor of Neon-gas?
Ans : W.Ramsay

971 : The scientific name of Rubber is?
Ans : Hevea brasiliensis

972 : The scientific name of Squrrel is?
Ans : Funambulus penn anti

973 : The first Super Computer installed in India is?
Ans : Cray X-MP -14(Made in USA)

974 : Which fish was declared as ths;official fish of Kerala in 2010?
Ans : Etroplus (pearl spot)

975 : In 1983;an American company Eli Lily; produced the first genetically engineered insulin. Name it?
Ans : Humulin (with the help of Escherichia Coli (or E-coli))

976 : NEERI – National Environment Engineering Research Institute is in?
Ans : Nagpur

977 : The organism which has the maximum number of ribs is?
Ans : Snake.

978 : Lepromin test is used to diagnose?
Ans : Test Leprosy

979 : Pollination by animals is called ?
Ans : Zoophily

980 : The physical basis of life is?
Ans : Protoplasm

981 : 1st IT University of India was?
Ans : J.P.University.

982 : Normal Blood Pressure(BP) is?
Ans : l20/80mmHg.

983 : Economic botany is the study of ?
Ans : Study of plants of economic use or value

984 : Which is considered to be the first internet search engine allowing people to find specific files?
Ans : Archie – (Anomymous FTP)

985 : Name the 1st person from Indian subcontinent to receive US patent ?
Ans : Jagadish Chandra Bose

986 : National Blood Donation Day is on ?
Ans : October I

987 : Name the instrument used to measure plant response to various stimuli?
Ans : Crescograph

988 : The Difference Engine; was made by ?
Ans : Charles Babbage.

989 : Energy is stored in the mitochondria as ?
Ans : ATP molecules

990 : Who is the inventor of Cholera bacillus?
Ans : Robert Koch

991 : Founders of’ Yahoo are?
Ans : Jerri Yang and David Filo

992 : Lactose is more commonly known as?
Ans : Milk sugar.

993 : Which vitamin is considered both as a vitamin and hormone?
Ans : Vitamin E

994 : Chromosomes; other than the sex chromosomes; are called?
Ans : Autosomes

995 : Largest and Longest bone in a man ?
Ans : Femur (thigh bone)

996 : An Indian born American biochemist; won Nobel Prize in 1968 for making artificial gene. Who is he ?
Ans : Har Gobind Khorana

997 : The first computer graphics used movie is ?
Ans : TRON (1982)

998 : The largest human cell is ?
Ans : Ovum.

999 : Who is the Father of Indian Super Computer?
Ans : Dr. Vijay B Bhatnagar.

1000 : Which element helps in the fruit forming stage in plants?
Ans : Potassium

1001 : The percentage of tannin contained in Tea leaves is?
Ans : 18%

1002 : Who is the inventor of Airship (Non-rigid)?
Ans : Zeppelin

1003 : Central Public Health Engineering Research Institute is located in?
Ans : Nagpur

1004 : In an electronic spreadsheet; intersection of a column and a row is called?
Ans : Cell

1005 : Who is the inventor of Electric Attraction?
Ans : Coulomb

1006 : The aquatic animal with most developed intelli- gence is?
Ans : Dolphin.

1007 : Who is known as Father of Immunology ?
Ans : Edward Jenner

1008 : Biopsy test is used to diagnose?
Ans : Cancer

1009 : Excessive stimulus for alcohol consumption is called?
Ans : Dypsomania

1010 : Urea is removed from the blood by ?
Ans : Kidneys

1011 : Who is the inventor of Xenon?
Ans : W.Ramsay & M.Travers

1012 : Organism is unable to prepare its own food is called?
Ans : Heterotrophic

1013 : Name the German Physician; who isolated Vibrio Cholerac in1883 is?
Ans : Robert Koch

1014 : Who is the inventor of Four Stroke Engine?
Ans : Nikolaus Lotto

1015 : Who created the first vaccine for rabies?
Ans : Louis Pasteur

1016 : Uniform Resources Locator (URL) is an electronic address that identifies a?
Ans : Website.

1017 : Who is the inventor of Transformer?
Ans : William Stanley

1018 : Who is the inventor of Evolution; Theory?
Ans : Charles Darwin

1019 : Apiculture is
Ans : Honey making.

1020 : What is the method of producing plants from minute plant fragments?
Ans : Tissue culture

1021 : The process by which green plants manufacture food in the form of carbohydrates by using water; CO2 and sunlight is ?.
Ans : PHOTOSYNTHESIS

1022 : The major movement in India connected with plant conservation is ?
Ans : Chipko movement

1023 : The first computer magazine ‘Computers and Automation’ first published by ?
Ans : Edmund Berkely in 1950.

1024 : Who is the inventor of Atomic Numbers?
Ans : Moseley

1025 : What is known as the power house of the cell?
Ans : Mitochondria

1026 : Diphtheria and Tetanus vaccine was discovered by ?
Ans : Emil Adolf Von Belming and Shibasaburo Kitasato (1891)

1027 : Who is the inventor of Galvanometer?
Ans : Sweigger

1028 : Dengu fever; also called Breakbone fever; is transmitted mainly through?
Ans : Aedes Aegypti Mosquitoes

1029 : Who is the inventor of Yellow fever; cause of?
Ans : Reed

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.